Nøstepinnene er et praktisk og fint redskap når man skal nøste garn. Strinda Husflidslag har laget en film som viser hvordan man lager og bruker den!

Strinda husflidslag har hatt flere samlinger der medlemmer og andre, har lært både å spikke nøstepinne OG hvordan man bruker nøstepinnen.

Fra gammelt av ble nøstepinnen i tre ofte brukt som festegave. Her kunne frieren vise frem sine ferdigheter i trearbeid til den jenta han ønsket å gifte seg med! Utsmykningen besto ofte i at man dekorerte skaftet på nøstepinnen med utskjæringer av forskjellig slag. Ofte ble det laget skrå hull/uthulninger i skaftet, gjerne med trekuler skåret av treet inni uthulningene. Dette er regnet som et skikkelig karstykke!

Nå til dags lager vi kvinner gjerne nøstepinnen selv, og selv om vi også gjerne kan pynte den på forskjellig vis, blir den nok som regel av det mer hverdagslige slaget.

Det mange ikke vet, er at de nøstepinnene med skråstilte åpninger, kan legges i vann og vries opp, hvorpå man så kan legge trekuler inni!

Nøstepinnene vi lager i dag, er ofte enkle, men likefult viktige hjelpemidler til å få praktiske og fine nøster.

Nøstepinnen er fra 15 – 20 cm lang. Den kan være enkel, med bare en liten markering av skillet mellom håndtaket og enden der man nøster opp garnet på, eller den kan være dekorert med forskjellige utskjæringer. Nøstepinnen er fra gammelt av stort sett laget i tre, men man kan også lage seg nøstepinner av sammenrullet papir/et tidskrift eller bruke tommelen som en slags nøstepinne!

Når man nøster, har man som regel hespen (som er laget på et hespetre) på en garnvinde. Først fester man garnenden ved skillet mellom skaft og nøstested. Så holder man nøstepinnen i venstre hånd og dreier den sakte mot seg, mens man samtidig surrer på garnet, fra seg, (i ca. 45 graders vinkel i starten) og bygger opp en kjerne med den høyden som man vil ha på nøstet. Mens man jobber med kjernen, skal garnet hele tiden legges inn mot pinnen både opp og nede. Man bygger i høyden.

Så skifter man tak med venstre hånden og legger venstre hånds tommeltott ned mot nederste del av kjerne og pekefingeren (og eventuelt langfingeren) mot øverste del av kjernen. Fortsett med snuingen av nøstepinnen mens garnet nå legges mot tommeltotten nede og pekefingeren oppe. Om dette gjøres rett, så vil man fort se at nå bygger man nøstet i bredden. Fortsett slik til nøstet er så stort som man ønsker eller til tråden er brukt opp.

På slike nøster er det veldig greit å hente tråden fra inni nøstet, og man kan også bruke garnet både fra innsiden og utsiden av nøstet på samme tid. (Veldig greit når man strikker tvebandstrikking. Og da kan man i tillegg nøste den ene fargen innerst og en andre fargen ytterst.)

Kilder:

  • Ragnhild Dahl, Trondheim.
  • Ellen Ørnes, «Antikviteter og snurrepiperier» JMS forlag 2002
  • Harald Krogstad, «Gamle redskaper og små antikviteter» NWDamm & Søn AS 2002
  • Norsk Husflid 1/1975, s.16