Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
13. nov 2024|
Internasjonalt|
De norske deltakerne i det anerkjente utviklingsprogrammet Homo Faber Fellowship er nå godt i gang med sitt arbeid i mesterhåndverkernes verksteder i Norge og Hellas. Programmet, som er et samarbeid mellom Michelangelo Foundation og ulike partnere, deriblant Norges Husflidslag og Sparebankstiftelsen DNB, gir nyutdannede håndverkstalenter muligheten til å lære direkte fra erfarne mesterhåndverkere. Programmet varer i syv måneder og gjennomføres nå for andre gang, men dette er første gang Norge deltar.
Homo Faber Biennalen 2024, plakat og utstilling: The Journey of Life, Nigel Peake og Love (Union) Giulio Ghirardi. Foto ©Michelangelo Foundation
Homo Faber Fellowship er utformet for å styrke tradisjonshåndverket ved å bringe sammen etablerte mestere og unge håndverkstalenter i duoer. Målet er å fremme overføring av ferdigheter og gi unge håndverkere et solid fundament for en karriere i håndverkssektoren. De norske deltakerne deltok på undervisning ved International University of Art i Venezia, hvor de fikk opplæring i både design og entreprenørskap. Undervisningsopplegget er utviklet av ESSEC Business School og Passa Ao Futuro, og ble avholdt parallelt med Michelangelo Foundations utstilling Homo Faber 2024: Journey of Life – en omfattende feiring av moderne håndverk som avholdes annethvert år.
Fra utstillingen Homo Faber 2024: Birth Giulio Ghirardi. Foto ©Michelangelo Foundation
Utstillingen presenterte over 1000 gjenstander fra mer enn 400 håndverkere fra 70 land. Gjennom ti unike utstillingsrom fikk besøkende oppleve en metaforisk reise gjennom livets ulike faser, iscenesatt av Luca Guadagnino og Nicolò Rosmarini Giulio Ghirardi, som brukte farger, speil og inspirasjon fra Carlo Scarpa for å skape en stemningsfull og tidløs atmosfære. Landskapsdesigner Antonio Perazzi forvandlet hagen rundt Fondazione Giorgio Cini til en fredfull utvidelse av dette temaet.
Som en del av utstillingen demonstrerte 25 uavhengige håndverkere, sammen med håndverkere fra ni kjente håndverksbedrifter, teknikker som gullgravering, steininnsetting og broderi. Dette ga publikum en større forståelse for de ulike håndverksprosessene.
Norges Husflidslag var invitert til å besøke utstillingen Homo Faber 2024: The Journey of Life – en omfattende feiring av moderne håndverk. Foto: Norges Husflidslag.
Arrangementet inkluderte også 65 unge ambassadører fra kunst- og designskoler globalt, som delte sin lidenskap med de besøkende og knyttet verdifulle bånd med fagpersoner, med potensial for livslange samarbeid.
Hanneli Rupert, nestleder i Michelangelo Foundation, uttrykte håp om at utstillingen ville inspirere glede og ettertanke, mens Guadagnino la til at han håpet at besøkende ville få en personlig tilknytning og oppdage minner og følelser i utstillingen.
Norges Husflidslag var invitert til å besøke både de norske deltakerne i fellowship-programmet og utstillingen, og deltok på spennende foredrag og paneldiskusjoner om fellowship-programmets rolle i håndverkssektoren, og om hvilke rolle ny teknologi og bærekraft spiller i håndverkets fremtid.
Til v.: glass utstilt på Homo Faber 2024, i midten og til h.: Saverio Pastor, åremaker, og Adele Stefanelli, keramiker, Homo Faber In Citta. Foto: Norges Husflidslag.
I hele Venezia ga Homo Faber in Città, et initiativ fra Fondazione Cologni dei Mestieri d’Arte og støttet av Cartier, besøkende muligheten til å oppleve 70 verksteder rundt om i Venezia. Dette programmet gav sjeldne innblikk i lokale håndverksprosesser og ble beriket med arrangementer og utstillinger om den italienske kulturarven.
Gjennom fellowship-programmet får de unge håndverkerne ikke bare utviklet sine ferdigheter, men også muligheten til å skape produkter som harmonerer med vår tids behov. Håndverksfagene, som ofte har røtter flere hundre år tilbake i tid, har tilpasset seg dagens bærekraftige idealer og tilbyr langsomme, gjennomtenkte tilvirkningsprosesser som kontrast til dagens masseproduksjon og forbrukskultur. Tradisjonshåndverkere må nå også skape med tanke på miljø og klima, for å møte en voksende etterspørsel etter estetikk kombinert med bærekraftige løsninger. Homo Faber Fellowship har som mål å styrke disse tidløse ferdighetene og sikre at de lever videre, samtidig som de bringes inn i en moderne kontekst der både håndverkets skjønnhet og dets bidrag til et bærekraftig forbruk verdsettes.
De norske deltakerne i Homo Faber Fellowship. Fra øverst til v.: Stian Korntved Ruud, Line Blom Salvesen, Liss Mona Wammer-Pettersen/Klara Pil, Ella Solberg, Ole Morten Rokvam og Vera Marianne Bain.
Mesterhåndverker Ole Morten Rokvam & fellow Line Blom Salvesen (keramikk): Ole Morten Rokvam en erfaren keramiker fra Risør. Han brenner arbeidet sitt hovedsakelig i en vedfyrt keramikkovn han har bygget selv. Han har utviklet en teknikk som reduserer mengden brensel og forurensning med opptil 90 %, for å gjøre keramikkproduksjonen mer miljøvennlig. Han planlegger å bygge flere vedovner både i Norge og i Kina for å spre denne teknikken.
Line Blom Salvesen, en nyutdannet keramiker fra Oslo, oppdaget sin lidenskap for keramikk i Sør-Korea og ønsker å lære vedfyring fra Rokvam. Hun ser på vedfyring som en naturlig, vakker og bærekraftig metode som bringer mennesker nærmere materialene og produksjonsprosessen. Både Rokvam og Salvesen deler et mål om å formidle håndverksverdier til publikum og oppmuntre til en bærekraftig håndverkskultur, med fokus på produkter som har varig verdi og historie.
Mesterhåndverker Stian Korntved Ruud & Marianne Bain (trearbeid): Etter å ha studert produktdesign i Oslo, valgte Stian å vie seg til sin lidenskap for håndverk. Han har stilt ut arbeidene sine over hele verden og fokuserer nå på naturlige materialer og deres egenskaper, med prosjekter som spenner fra funksjonelle til rene estetiske objekter.
Marianne har nylig avsluttet studier i trearbeid ved Møbelsnekkerskolen i Oslo. Hennes interesse for bærekraftig restaurering, kvalitetsdesign og håndverk førte til et karriereskifte fra musikk- og teaterbransjen til en ny rolle som håndverker.
Husflidhåndverker Klara Pil & franske Coline Bouquin (kurvfletting): Klara underviser i kurvfletting i sitt verksted, samtidig som hun deltar i utstillinger og lager kurver og installasjoner i pil til bruk i restauranter, kafeer og museer.
Coline, som opprinnelig har en mastergrad i filosofi og har tatt et kort kurs ved en kunstskole i Frankrike, har skiftet til håndverk. Hun nyter å arbeide med vegetabilsk fletting og relasjonen mellom plantefibre, vann og håndverk.
Mesterhåndverker Maria Stavropoulou (Hellas) & Ella Solberg (veving): Maria startet med tekstilkonservering og utforsket tradisjonelle greske veveteknikker på små rammevever. Hun spesialiserte seg senere i håndveving ved Chelsea College of Art & Design og som lærling hos den greske mesterhåndverkeren Ismini Samanidou.
Ella studerte tekstil på Designskolen Kolding, der hun utviklet sin interesse for veving. Hun elsker å eksperimentere med ulike farger, garn og teknikker.
Michelangelo Foundation er en ideell organisasjon med base i Sveits, grunnlagt for å støtte og styrke håndverk som kultur og næring over hele verden. Organisasjonen jobber for å fremme kunnskapen om håndverkets betydning, bidra til bevaring av håndverkstradisjoner og kulturarv, samt å fremme bærekraftig praksis.
Sparebankstiftelsen DNB er en allmennyttig stiftelse som støtter tiltak innen kunst og kultur, idrett og lek, natur og friluftsliv og nærmiljø og kulturarv. Gjennom satsingen Håndverksløftet støtter stiftelsen tiltak som bidrar til vern og utvikling av tradisjonell håndverkskunnskap og økt rekruttering til de små fagene. Stiftelsen er lokal sponsor for den norske utvidelsen av Homo Faber Fellowship-programmet.
Norges Husflidslag har vært medlem av Michelangelo Foundation siden 2022, og jobber aktivt for å løfte norske tradisjonshåndverkere også internasjonalt. Organisasjonen har nå tatt på seg rollen som lokal partner for Homo Faber Fellowship, og står for rekruttering og oppfølging av deltakere fra Norge.
Til butikken
Din handlekurv er tom.