Ull er et naturlig 100% fornybart materiale med enestående kvaliteter og en lang tradisjon i Norge. Ull er isolerende, fuktabsorberende og flammehemmende, og norsk ull er dessuten svanemerket.

Norsk ull er et bærekraftig og godt miljøvalg. Det er ikke bare fordi det er «norsk», men fordi norsk ull har særegne gode kvaliteter, fordi sauehold i Norge er god ressursutnyttelse og fordi lokal produksjon støtter bærekraftige lokalsamfunn. Les våre 10 gode grunner til å velge norsk ull.

I Norge er det åpenhet og innsyn i hele verdikjeden for ull. Det er lite rester av sprøytemidler i ulla fra landbruket og vaskeprosessen er markedets mest miljøvennlige. Dette er bakgrunnen for at norsk ull, samlet inn og vasket av Norilia, er svanemerket. Faktisk blir hver fell sortert for hånd av dyktige ullklassifisører og vurdert etter 16 ulike kategorier.

Ull har i tillegg fantastiske egenskaper. Norsk ull er spesielt kjent for god spenst og slitestyrke, som gir holdbare plagg som holder fasongen og varer lenge. Norsk ull er likevel ikke bare en ting. Det finnes mange ulike saueraser i Norge hvor ulla har ulike kvaliteter, fra det myke til det glansfulle og slitesterke.

Hvilke garn er norske?
Det er økende interesse for å bruke norsk ull, og Norge har en levende og bærekraftig ullnæring. Men hvilke garn er egentlig norske? Vi vil gjøre det enklere for deg å velge norsk ull og har samlet en oversikt over produsenter som lager norsk garn. Se listen over norske garnprodusenter her.

Hvordan vaske ull
Lurer du på hvordan du best kan ta vare på ullplaggene dine? Ull er faktisk lett å holde rent og trenger ikke vaskes så ofte. Les våre 7 tips til vask og stell av ullplagg, og ullvasken vil gå som en lek.

Norges Husflidslags arbeid med ull
Norges Husflidslag har i perioden 2015-2018 jobbet særlig med å dele kunnskap og fremme bruk av norsk ull gjennom satsningen Ullialt. Du kan lese den avsluttende rapporten om prosjektet her:

Holdbart
Gjennom satsningen Holdbart jobber Norges Husflidslag spesielt med husflid og bærekraft, og med å øke kunnskap om ull og andre materialer. God materialkunnskap og forståelse for håndverksteknikker gjør det lettere å ta gode miljøvalg som forbruker. Det handler om å forstå hvilke materialer som egner seg til ulik bruk, hvor tingene våre kommer fra og hvordan vi kan lage, reparere og ta vare på det vi har.

Les mer om satsningen Holdbart.