Årets Nordic Craft Week, 27. august – 3. september, er straks i gang. I år viser vi frem strikketradisjoner i de nordiske landene. Følg Nordic Craft Week på Facebook og fyll på med inspirasjon!

Traditional Knitted Sweaters
Nordic Craft Week er et samarbeidsprosjekt mellom håndverksorganisasjonene i de nordiske landene:  Norges Husflidslag fra Norge, Hemslöjden fra Sverige, Fora fra Danmark, Taito fra Finland, Icelandic Craft Association fra Island, Faroe Island Craft Association fra Færøyene og Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit fra Estland. De nordiske landene har en lang håndarbeid- og strikketradisjon, og gjennom Nordic Craft Week viser vi frem både vår felles kulturarv og det unike i lokale variasjoner.

Last ned genserene til alle landene her.


Webinar om Norske strikketradisjoner
Strikketeknikken fant veien til Norge på 1500-tallet. Strikkede strømper ble etter hvert allemannseie. De aller første norske koftene ble til på begynnelsen av 1800-tallet, og utover i andre halvdel av århundret. Delta på webinar med forfatter og redaktør Nina Granlund Sæther, 31. august, kl. 18.00. Se koftene slik vi finner dem i malerier og fotografier, samt ulike trøyer som er bevart. Koftetradisjonen er fortsatt levende her i landet. og mange av trøyene som strikkes i dag er inspirert av de gamle plaggene.

https://us06web.zoom.us/j/89497768559?pwd=NVk5bkhjZW1aN2ZtblZ3bXNBMXBuZz09
Meeting ID: 894 9776 8559 Passcode: 347249

 

Bynestrøya
Norge har valgt å vise frem Bynestrøya under årets Nordic Craft Week. Trøya ble strikka på 1860-tallet på Byneset i Trondheim. Den har gått i arv i generasjoner, og er fremdeles i god stand i dag—over 160 år senere.

Byneset Husflidslag har vært heldige å få låne denne trøya, og har brukt et drøyt år på å undersøke, dokumentere og rekonstruere den. De har telt alle masker, markert alle økninger, fastslått strikkefasthet, studert garnet og fargene, og tegnet av mønstrene. De har studert oppleggsmetoden og satt seg inn i helt nye strikketeknikker.

Med god hjelp fra Selbu Spinneri har de studert og produsert opp et garnet som ble brukt. Det finnes ikke et tilsvarende garn på markedet i dag, men spinneriet ble fort engasjert i prosjektet og har nå laget en garntype som tilsvarer det som ble brukt i den originale trøya: et tretråds, fasttvunnet garn, laget av Dala hvit og Crossbred.

Webinar 1. september, kl. 18.30.
I dette foredraget forteller Guri Aune fra Byneset Husflidslag og Ingvild Svorkmo Espelien fra Selbu Spinneri om prosessen med å dokumentere og rekonstruere et 160 år gammelt strikkeplagg. Man får også lære mer om historien til Haltmarit (født 1800), kvinna bak den aller første trøya, og Norges Husflidslags Rødliste-tiltak.

https://us06web.zoom.us/j/88962392313?pwd=NzVwU3ZrbmpXSXNLVDNLRXJCQjBUUT09 
Møte-ID: 889 6239 2313 Passkode: 089724


Oppskrift
Mønsteret er gratis og blir gjort tilgjengelig under Nordic Craft Week for alle som ønsker å strikke sin egen Bynestrøye. Med på kjøpet får man husflidslagets mange lærdommer, om blant annet montering og hvordan tilpasse genseren til egen kropp. Last ned mønsteret på trøya her.

 

Følg Nordic Craft Week på Facebook og fyll på med inspirasjon! Gjennom uken vil det strømme på med aktivitet fra alle de nordiske landene.