Nittedal Husflidslag har valgt Knipling som rødliste-teknikk.

Knipling er en teknikk der man tvinner 4 tråder på bestemte måter. Så låser man tvinninga med ei knappenål mot et porøst underlag. Dernest tar man tak i 4 nye tråder. Den ene enden av trådene har man festet til underlaget med knappenåler og den andre enden av trådene vikler man opp på pinner (kniplepinner). Mønstrene ligger på underlaget og angir hvor knappenålene skal settes. Mønstrene kan være enkle eller intrikate. Det er fascinerende og tidkrevende.

 

Knipling er en svært gammel teknikk, som kommer fra bl.a. syd/øst i Europa. I Norge har det vært, og er, mye kniplinger på bunadene våre, på skjorter, hodeplagg, vester og stakker. I de siste årene har de fleste av disse kniplingene vært maskinlaga. Teknikken som håndverk er utdøende. Svært få her i landet kan lage kniplinger lenger, og teknikken har derfor havnet på ”Rødlista”.

 

I Nittedal Husflidslag har vi arrangert kniplekurs for ungdom/barn fra høsten 2013 (da hadde vi holdt på et par år med knipling for voksne). Det var noen av de eldste i Ung Husflid-gruppa som ønsket seg en ny aktivitet. De hadde vært med på Ung Husflid så lenge at aktivitetene der ikke var så spennende lenger. Den første høsten var det et prøveprosjekt. Det falt heldig ut, jentene var så begeistret at fra da av har vi hatt eget kurs i knipling for ungdom/barn. Kursene har gått over 3-4 kvelder både høst og vår. Jentene har vært fra 11 til 14 år. Aktiviteten og iveren er stor på kursene. Vi holder på to og en halv time, med et friminutt hvor det serveres saft og noe å bite i. Pausen er helt nødvendig, for konsentrasjonen er stor. Nybegynnerne får starte med halvslag. Prøvelapper er ikke aktuelt. Det må bli til noe. Det er laget julepynt, uroer, bokmerker, og det siste er at noen jenter prøver seg på å lage et smykke til å henge i lærsnor rundt halsen.

 

Nittedal Husflidslag ønsker å slå et slag for denne Rødlisteteknikken. I tillegg til kurs for ungdom/barn har husflidslaget holdt nybegynnerkurs for voksne. Etter dette kurset har det vært Kniple-ring. Denne våren er det 10 voksne som møtes jevnlig, for å holde ferdighetene ved like og utvikle seg videre.