Filering er en gammel håndverksteknikk som står i fare for å bli glemt. Nes husflidslag har de siste årene jobbet med å bevare kunnskapen om teknikken gjennom å produsere videoer som viser hvordan man filerer.

Filering er en teknikk som er over 5000 år gammel, og handler om gjenbruk av fiskegarn som ikke lenger kunne brukes som det de var laget for.

Filering er smetting med klart slektskap til veving. Det lages på et knyttet bunnstoff (samme knytteteknikk som ble brukt til å knytte fiskenett, men med mindre ruter). Dette nettet vil vi vise hvordan lages. Dette stoffet strammes opp i en broderiring.

Smettingen utføres med en spesialnål som har en liten kule på tuppen. Man ”vever” inn et mønster etter en rutetegning. Perlegarn nr 5 er stort sett et greit garn å bruke. I tillegg kan en del andre broderisting brukes dekorativt.

Mønstre kan tegnes på et helt vanlig ruteark. Mønstre beregnet til filethekling (en forenkling av mønstre som opprinnelig ble brukt til filering) er også stort sett greit å bruke. Tradisjonelt har det blitt filert brikker, løpere, duker og gardiner. Filering er ikke spesielt vanskelig, men en trenger litt tid og øvelse for å få teknikken ”under huden”. Den er heller ikke spesielt sen å utføre.

Når du skal starte med filering trenger du

  • et nett
  • en broderiramme
  • en spesiell nål
  • et jevnt bomullsgarn til både å nyttet nettet med og til å stoppe med

Nettet kan du lage selv ved å bruke instruksjonsvideoen eller det kan kjøpes.

Trenger du hjelp til å skaffe utstyr er Hilde Fauchald tilgjengelig på e-post eller Karin Kristiansen på epost . Dersom du har spørsmål for å komme igang med filering kan du også kontakte Hilde eller Karin som gjerne hjelper deg!

Lykke til!