Nauma Husflidslag har valgt Namdalslabben som rødlisteteknikk. Her finner du både beskrivelse av historien til labben og framgangsmøte om du vil prøve deg på å lage dine egne!

Teknikk: strikking, toving ,stikking og sying.

Denne ble valgt for å ivareta en gammel tradisjon i vinterfottøy. Mange av husflidslagets medlemmer har brukt dette fottøyet som barn/ungdom. Husker at bestemødre og mødre strikket og sydde. Sålene ble tovet av en i bygda eller i familien. Stikking av sålene var tungt arbeid, så det var som regel mennene som tok på seg denne jobben.

Generell historikk: Så langt tilbake som vi vet og kanskje enda lenger , har labber eller ullsko vært et vanlig vinterfottøy i Namdalen. Særlig i de indre bygdene har dem blitt brukt til voksne og barn. Det var slik at var en uten labber, var en uten skikkelig vinterfottøy. I tørt vintervær ble labbene brukt både til hverdag, helg og høytid, ja også i selskap og fest.

Lokal historikk: Det vi kjenner til, så er labben et kjent fottøy i Namdalen, Trøndelag og Nordland under forskjellige navn og laget på forskjellige måter.

Som kildehenvisning: En dame i 90 åra som har sydd labber og Årbok for Namdalen fra 1972.

Fremgangsmåten med å lage Namdalslabben er slik: Strikk en legg og fot(sokk). Velg grå eller sort garn. Tretrådsgarn strikket på pinner nr.4 for at de skal toves til passe størrelse. I gamle dager ble det brukt hjemmespunnet garn. Ull  ble tovet med grønnsåpe til såle. På forhånd ble en mal til labb laget av isopor til ønsket størrelse. Isopormalen ble igjen tapet med gaffatape for at isopormalen ikke skulle stikkes i stykker under arbeidet. Labbmalen legges inn i sokken og knyt en tråd rundt ankelen. I gamle dager ble labbmalen spikket til av tre. Sålen skal stikkes med vokset lintråd eller et sterkt bommulsgarn,for eksempel. Efsinger etter renning. På sålen ble det lagt på et tynt klede av bomull. Under sokken ble det sydd på en såle av tynt ullstoff. Så ble det klipt til et stykke stampet ullstoff( vadmel).Vadmelet festes over sokken og legges under sokken, stiftes fast med lange nåler i isopormalen. Hælen av vadmelstoffet sys sammen med symarskin. Vadmelet stikkes på med små tråklesting, tråden må være sterk. ( bjønntråd) der det lengste stinget er under vadmelet. Start på tåpartiet. Til et par str. 39-40 går det med ca1,5 hg rent ullgarn 100gr.hvit ull til såler og ca 40cm.vadmel.