Du er logget inn som

 

Tur med laget vårt 20 sept

Tilbake

Vi drar med buss til Hjelmeland og Strand

Dagstur til Hjelmeland og Strand

 

Turkomiteen i Husflidlaget inviterer nå til en spennende og innholdsrik dagstur med buss til Hjelmeland og Strand

den 20. september 2023!

Turprogram.

Avgang er fra Huset kl. 09:00. Turen går gjennom Ryfast, via Tau sentrum, gjennom Bjørheimsbygd og langs Tysdalsvatnet til Årdal.

I Årdal stopper vi ved Årdal Gamle Kyrkje, som er en langkirke fra 1620. Byggverket er i tre og har 250 plasser. Den gamle kirken i Årdal er en av de mest særpregede renessansekirkene i landet, og et prakteksempel på kunstperioden kjent som Stavanger-renessansen. Vi får omvisning i kirken av kurator Nils Viga Hausken, som har massevis av lokalhistorie å formidle.

Nils blir med oss i bussen og orienterer når vi kjører videre gjennom Årdal sentrum på vei til Hjelmeland. I Fister-krysset tar vi av og kjører den ytre veien via Fister og videre langs sjøen til Vigatunet i Hjelmeland.

Viga er en museumsgård med høy kulturhistorisk verdi. Vigatunet ble fraflyttet i 1955, og ble i 1970 overtatt som museums-tun.

Tunet står i dag slik som det så ut i 1821. Ryfylkemuseet har gjennomført en omfattende restaurering etter gammel byggeskikk og metoder i Viga. I løa er det en egen utstilling om tradisjons-handverket

Etter omvisning på Vigaturen går ferden videre via Hjelmeland sentrum til gården Fevoll. Her ligger en av flere nye, prisvinnende ciderprodusenter i Hjelmeland. OmCider AS drives av Bodil og Andreas Kvame. På gården er det fra 2016 plantet 50 mål med epler av ulike sorter. I 2019 ble det også plantet 10 mål med moreller i tunnel. I 2020 ble det satt opp et bygg for produksjon av eplemost og cider.

Det er nylig bygget gårdsbutikk og lokaler for smaksprøver. Her får vi orientering av eierne, og vi får prøvesmake flere av produktene, sammen med et utvalg av spekemat.

På ettermiddagen kjører vi tilbake på Riksvei 13 til Årdal, der vi setter av guiden, for så å sette kursen til Villa Rosehagen på Jørpeland. Her får vi servert middag i den gamle bestyrerboligen. Villa Rosehagen har profilert seg med god mat basert på lokale og regionale råvarer.

Det vakre trehuset i Rosehagen er bygget i Jugend stil og ble oppført i 1912 som bestyrerbolig for stålverksbedriften Stavanger Electro Staalverk A/S, som ble grunnlagt i 1910.

Huset har gjennom tidene blitt kalt  «Grahams-huset», oppkalt etter George Marlow Graham som kom til Jørpeland i 1924. Han jobbet som driftsbestyrer på stålverket til sin død i 1956.

 

Huset var på den tid et penere hjem i en liten industribygd, hvor de sosiale forskjellene var store. Graham og andre bestyrere levde fornemt, og hadde blant annet eget tjenerskap. De fikk anlagt et forseggjort og innelukket hageanlegg med egen ørret-dam. I dag finnes det ca. 120 forskjellige rosearter i hagen.

 

Etter middagen setter vi kursen tilbake gjennom Ryfast til Huset, hvor vi forventer å ankomme i 17-tiden.

Påmelding og betaling

Pris per person er 1.650,-.

Påmelding og spørsmål, ta kontakt med Turkomiteen, telefon 990 39 839 (Åse) eller 901 60 411 (Sollaug).

Bindende bekreftelse skjer ved VIPPS-betaling til Sollaug, telefon-nummer 901 60 411.

Jo flere som blir med, jo kjekkere blir det. Ta gjerne med en venn/venninne på turen!

Vennlig hilsen Turkomiteen.

Sollaug og Åse

0