Du er logget inn som

 

Totenstrikkens historie

Tilbake

I 2022 har styret oppdatert og modernisert mønstrene og oppfordrer til å leke seg med tavlebragdteknikken. Det er derfor ark der du kan tegne ditt eget mønster på votteoppskriften og mulighet til å velge varierte border.

main image

Vestre Toten husfidslag inngikk en avtale med pårørende til Aud Hansen om å være enedistributør av mønster og garnpakker til alle hennes modeller av Totenstrikk. Hun hadde designet en samling av strikkemodeller med utgangspunkt i fargene og bordene i forkledet til Totendrakta som er vevet i tavlebragd. Hun hadde laget oppskrifter til kort og lang damegenser, herregenser, damejakke med 6 bronseknapper, smalt og bredt skjørt, to typer hatter, to slags pannebånd og barnegensere i str 2-4-6-8-10 og 12 år.  Inger Skjønberg og Jane Beck tok på seg strikking for laget.

I en konkurranse om vottemønster vant Inger Johanne Molstad og Haldis Molstad i 2012.

Totendrakta er laget etter et møbelstoff på Stenberg og forkledet etter et åkle. Den kom som en hverdagsbunad ca 1930 og fornyet i 1970.

Tavlebragdmønstrene i Totenforkledet er inspirert av et åkle datert 1796 fra Præstesæter. Veven hovles etter partivise hovling på 4 skaft.  En trøe for hver av de to mønsterpartiene, og to trøer for bunnen.  Mønsterinnslagene er motsatt hverandre. Mellom hvert mønsterinnslag slås det inn ett eller flere bunninnslag, alt etter om en skal ha lerrets- eller ripsbunn.

Tavlebragden kan fylle hele tøyflaten, eller den kan brukes som smalere eller bredere border i et stoff. Når en strikker er det lerretsbunn en kan tenke og ikke ripsbunn der en kan lage bølger i bunn ved å enten renne eller slå inn over varierende antall tråder.

 

0