Du er logget inn som

 

Se våre videoer om filering

Tilbake

Her skal vi lære en tradisjonell smetteteknikk som ikke er mye brukt i våre dager. Funn viser at filering er over 5000 år gammel, og handler om gjenbruk av fiskegarn som ikke lenger kunne brukes som det de var laget for..

Filering er smetting med klart slektskap til veving. Det lages på et knyttet bunnstoff (samme knytteteknikk som ble brukt til å knytte fiskenett, men med mindre ruter). Dette nettet vil vi vise hvordan lages. Dette stoffet strammes opp i en broderiring.

Smettingen utføres med en spesialnål som har en liten kule på tuppen. En ”vever” inn et mønster etter en rutetegning. Perlegarn nr 5 er stort sett et greit garn å bruke. I tillegg kan en del andre broderisting brukes dekorativt.

Mønstre kan tegnes på et helt vanlig ruteark. Mønstre beregnet til filethekling (en forenkling av mønstre som opprinnelig ble brukt til filering) er også stort sett greit å bruke. Tradisjonelt har det blitt filert brikker, løpere, duker og gardiner. Filering er ikke spesielt vanskelig, men en trenger litt tid og øvelse for å få teknikken ”under huden”. Den er heller ikke spesielt sen å utføre.

 

main image

Her er linken til vår youtube-side

 

https://www.youtube.com/channel/UCJlb9DSGH5DsYRnJqDEUUvw

0