Du er logget inn som

 

Referat fra årsmøtet til Telemark Husflidslag i Kragerø, 8. og 9. mars 2025

Tilbake

I år var det Kragerø Husflidslag som var vertskap for årsmøtet til Telemark Husflidslag. Her kommer et referat fra årsmøtehelgen

main image

Lørdag 8. mars var Kragerø Husflidslag, stiftet i 1982, ansvarlig for det faglige programmet. Første stoppested var Berg Kragerø Museum. Eiendommen er på 670 mål med hovedhus i Louis-seize-stil, bygget ca 1800. Den fungerte som sommerresidens for familien Homan. I 1943 testamentert den siste eieren, Henriette «Jeia» Homan, eiendommen med 17 bygninger og innbo til Kragerø by som friområde og museum. Nybygget med tilbygg fra 1979 og 1998 rommer utstillinger, kontorer, møtesal og arkiv. Museet ble åpnet i 1955.

Leder av Kragerø Husflidslag, Åse Skogli, ønsket velkommen og presenterte resten av styret. Deretter overlot hun scenen til Ingrid Brustad som er daglig leder av museet.

Etter å ha presentert historien om Berg Kragerø, holdt hun et foredrag om «Frivaktsarbeid.»

I seilskutetida levde sjømennene i et maritimt miljø som var arbeidskrevende, langdrygt og uforutsigbart. I den fritida de fikk, avreagerte de gjennom håndverk og husflid. Arbeidet og produktene de lagde utenom det påkrevde arbeidet kalles frivaktsarbeid og tidfestes til gjenstander utført i seilskutetida fra 1600-tallet fram til slutten av 1800-tallet, og dessuten på seilskuter og nyere typer skip fram til første halvdel av 1900-tallet. Produktene ble stort sett laget med kniv,tau,tråd og nål, med andre ord med de verktøy som var i daglig bruk om bord. Vi fikk se mange kreative gjenstander og eksempler på godt håndverk. Inger Brustad har skrevet et omfattende kapittel om frivaktsarbeid (maritim husflid) i jubileumsboka til Telemark Husflidslag.

Etter lunsj var det omvisning i museumssamlingene.

Inger Liv Grønnerød og Signe Sandland fra Kragerø Husflidslag demonstrerte knuteteknikker/knutebinding. Knyttet til navneskiltet som alle deltakerne fikk, var det festet en liten fender produsert i knutebinding av disse to!

Deretter kjørte vi til Kragerø sentrum og fikk omvisning i Kragerø Husflidslag sitt møte/klubblokale i Kirkegata 7. Leieavtalen med den private eieren var 12.000 i måneden. En dyr leieavtale selv om den blir delt med Kragerø Revmatismeforening,- uten noe driftstilskudd fra Kragerø kommune!

Her ble deltakerne delt i to grupper. Den ene så på utstillingen til Kragerø Husflidslag, hovedsakelig med presentasjon av ulike strikketeknikker, mens den andre gruppen gikk på byvandring i de trange «bysmauene». Byvandringen i de trange bygatene startet ved Nordraak-parken. Rikhard Nordraak (1842-1866) var komponist fra Kragerø og mest kjent for å ha komponert musikken til «Ja, vi elsker.» Han var søskenbarn til tekstforfatter Bjørnstjerne Bjørnson. Vi vandret også forbi barndomshjemmet til malereren og tegneren Theodor Kittelsen (1857-1914). Inger Liv Grønnerud fra Kragerø Husflidslag var kunnskapsrik og entusiastisk byguide.

Etterpå var det innkvartering på Kragerø Sportell og Apartments der det var festmiddag senere på kvelden. Kragerø Kantori er et blandet kor med kvinner og menn. Vi fikk besøk av «Kantoriets menn» som underholdt oss med flott korsang under middagen. Her presenterte også Paula Midtbø seg, styremedlem i Norges Husflidslag, og fikk overlevert jubileumsboka og jubileumsskriftet til Telemark Husflidslag av vår leder Helen Susann Olsen. Senere på kvelden var det sosialt samvær med innlagt quiz.

Søndag 9. mars var det duket for selve årsmøtet med 26 representanter fra 12 lokallag som til sammen representerte 881 medlemmer, en solid økning fra 2024! Husflidsbevegelsen i Telemark er i positiv utvikling, men det må satses mer på rekruttering og Ung Husflid.

Før årsmøtet var formelt i gang, ble det delt ut en oppmerksomhet til Ann Mari Jore som hadde fått Vinje kommune sin kulturpris for 2024.

Selve årsmøtet med 16 saker ble myndig og profesjonelt ledet av Torhild Byggstøyl. Medlemmene av styret hadde delt de ulike sakene mellom seg og det vises til eget møtereferat. De viktigste sakene: Årsmelding, strategisk plan og handlingsplan for perioden 2025 – 2027 samt årsregnskap 2024 og budsjett 2025 ble enstemmig godkjent.

Helen Susann Olsen ble enstemmig gjenvalgt som leder. Resten av det nye styret ble valgt i tråd med valgkomiteens innstilling.

Ut av det gamle styret gikk Heidi Naper fra Kviteseid Husflidslag, Ann Kristin Larsen og Geir Berge Nordtveit fra Grenland Husflidslag.

Inn i det nye styret kom Eli Markusson, Hanne Stine Semb og Anette Lieng Lie, alle fra Grenland Husflidslag.

Etter at det ordinære årsmøtet var over, orienterte husflidskonsulent Evelyn Utigard om arbeidet sitt og andre aktuelle saker fra Norges Husflidslag. Etter at husflidskonsulenten i Vestfold sluttet i 2024, valgte Norges Husflidslag som et innsparingstiltak å tilsette henne som ansvarlig for både Telemark og Vestfold.

Geir Berge Nordtveit orienterte om Telemark Husflidslag sine innspill om immateriell kulturarv som ble innarbeidet etter høringen på den overordnede Telemarksplanen, og forslag til tekst i den kommende fylkeskommunale strategien for kultur og reiseliv. Dette er viktig for både synlighet av husflid og håndverk, og sikring av videre driftstilskudd fra Telemark fylkeskommune fra og med 2026.

Siden dro alle hver til sitt, til hverdager med gamle og nye arbeidsoppgaver for husflid og håndverk i Telemark.