Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
Første helga etter påske tok husflidsfolk fra hele Midt-Norge turen til Kristiansund for faglig påfyll. Gjennom fire praktiske kurs fikk de ny kunnskap, som skal overleveres til neste generasjon.
– Målet med helga i Kristiansund er å gi medlemmene våre faglig påfyll, og at vi skal få enda flere dyktige instruktører til Ung Husflid-arbeidet, forteller husflidskonsulent i Møre og Romsdal, Helene Henriksen, som sammen med Møre og Romsdal Husflidslag har stått for arrangementet. Formidling for og med unge, ungdom og unge voksne er et viktig satsingsområde i organisasjonen. Samlinga inneholdt derfor også av flere faglige foredrag om formidling til barn og unge.
– Vi ønsker at neste generasjon skal lære grunnleggende håndverksteknikker som søm, veving, hekling og trearbeid, og slik lære mer om holdbarhet og bærekraft. Å lære et håndverk er gøy og utfordrende, og vi vil dele skapergleden med neste generasjon, sier Helene Henriksen.
Innlandet skole i Kristiansund ble brukt til de fire praktiske kursene. Rundt 50 deltakere fikk boltre seg med farger, mønster, garn og stoff hele helga.
Tradisjons-tagging
I sløydsalen er det god stemning under kurset «Tagging i tre». Her handler det om dekorteknikker som rissing, kolrosing, maling og enkel treskjæring. Ett av produktene som blir til i dette kurset er et enkelt brettspill med røtter fra romertiden. Spillene må selvsagt prøves ut når de er ferdig dekorerte. Det er ikke vanskelig å se for seg at dette produktet kan slå an hos unge husflidere.
Vev med enkle redskaper
Neste klasserom ser ut som en labyrint av tråder på kryss og tvers, og deltakerne sitter musestille og konsentrerte. Her foregår brikkeveving – en teknikk for å veve bånd ved hjelp av små papp-brikker. Første prosjekt ut for denne gjengen er inspirert av et bånd fra 300-tallet funnet på Sunnmøre, men elevene går raskt over til eksperimentering i mønstring. Det går altså fint an å drive med veving uten stor vevstol.
Fargerikt tre
Skolekjøkkenet på Innlandet skole er denne helga omgjort til «kjemilab», og lukta av våt ull sprer seg i det deltakerne forvandler kjedelig restegarn til de mest fargesprakende hesper. Det litt triste treet i bakgården blir forvandlet til et veldig fargerikt tørkestativ etter hvert som timene går. På dag to får fargerne også brukt litt av garnet sitt, da er det enkel hekling som står på programmet.
Redesign
Det siste praktiske kurset tar for seg et tema som trender for tida, nemlig redesign og omsøm. Utstyrt med utslitte dongeribukser og gammelt sengetøy tryllet deltakerne fram flotte vesker. Dette kurset inneholdt også et foredrag av Lisbeth Stavik Tautra fra Molde, som inspirerer mange gjennom sin instagram-konto @lisbeths_redesign.
Til butikken
Din handlekurv er tom.