Du er logget inn som

 

Medarbeidersamling i Vest-Telemark 15. – 17. September 2023

Tilbake

I helga 15. – 17. September var det samling i Morgedal med lokallagene fra både Vestfold og Telemark.

48 deltagere deltok denne helgen med gøy program som omhandlet både ski og bunad

main image

Rett før sommeren ble programmet for høstens Medarbeidersamling klart. Samlingen ble lagt til Morgedal hotell i Vest-Telemark med temaet «Med bunad og ski i Vest-Telemark»

Til denne samlingen inviterte Telemark husflidslag også Vestfold Husflidslag. Og alle lokallagene for både Telemark og Vestfold ble invitert. Til sammen var det 48 som meldte seg på og møtte opp i Morgedal fredag ettermiddag.

Her ble alle mottatt av Telemark Husflidslag og det ble delt ut navnelapper til alle sammen. Alle navnelappene hadde en bit med forskjellig rosesaum fra Vest-Telemark eller med smøygmønster.

Alle møtte til middag klokken 19, hvor det ble servert en tre-retters. Før desserten ble servert underholdt Johannes Skarperud med å fortelle om Kviteseid og noen historier.

Etter middag samlet vi oss i «Balder»-salen. Her ble det utdeling av «gøtteripøse» til alle, hvor helgens fellesprosjekt ble avslørt. I posen var det flere smaksprøver fra Lega ysteri og bakeri. Samt informasjon om kommunen vi var i. Men i posene var det også lagt i  2 hesper meg garn, en heklekrok og en oppskrift på bestemorruter. Hespene var i mange farger, men ingen fikk utdelt alle fargene. Deltagerne fikk beskjed om at alle rundene de heklet skulle være i forskjellige farger, slik at alle måtte ut å bytte eller låne farger med andre.

Det ble stor aktivitet i salen da alle skulle lage nøster av hespene som ble delt ut. Men alle kastet seg over oppgaven, og aktiviteten i rommet ble stor. Plutselig skulle alle ut å bytte til seg litt andre farger. Med godt mot kastet alle seg rundt for å hekle. Noen kunne dette fra før, mens for andre var dette en ny utfordring.

Alle ble engasjerte og heklet til langt utover kvelden.

Lørdags morgen startet med frokost på hotellet før det var avreise til Eidsborg Museet der Sigrunn Lid Brattekås hadde omvisning inne på museet. Hun fortalte om bunadene fra Vest-Telemark og alle fikk bli med en tur i Stavkirken for en omvisning. Hun fortalte om st. Nikuls. Omvisningen på Eidsborg ble avsluttet med lunjsbuffet som Inger Margrethe Rønning med gode hjelperar severa oss.

Etter lunsj var det lagt inn i programmet en lengre pause. Noen valgte å besøke Kviteseid og andre steder. Det er flere turstier rundt hotellet og museet. Men vært var dårlig, så mange valgte å dra tilbake til hotellet.

Noen slappet av på rommet, men andre valgte å benytte seg av det flotte bassenget som er på hotellet. Mange fortsatte med å hekle i peisestua fram til middag.

Til middagen på lørdag var alle oppfordret til å ta på seg bunaden. Og det var mange som hadde gjort dette. Det ble et vakkert skue med flere forskjellige bunader fra Vestfold og Telemark.

Etter middagen samlet vi oss igjen i «Balder»-salen. Her ble det fortalt om arbeidet som Hovin Husflidslag har gjort med å lage monteringshefter for de tre bunadene som er i Tinn. Så ble det en liten presentasjon av de forskjellige bunadene deltagerne hadde tatt på seg. Mange spennende detaljer ble diskutert og alle lærte nok noe nytt.

Videre ble det mer hekling av bestemorruter og praten gikk lett blant alle sammen.

Søndagen startet med frokost, før alle måtte sjekke ut fra hotellet. Nå var det ski som sto i sentrum. Alle sammen kom vi oss til Norsk skieventyr, som bare ligger et steinkast fra hotellet, hvor vi ble tatt imot av Tarjei Gjeldstad. Han viste oss rundt i museet sin utstilling og filmsnutter fikk vi også se.

Etter omvisningen på museet, så fikk vi en gjennomgang av de forskjellige treslagene som ble brukt i den gamle ski produksjonen. Tarjei demonstrerte også hvordan en skitupp bøyes/formes. Treskien som skal få en fin bøyd tupp må være dampet i en god stund i forveien for at den skal la seg forme.

Så gikk turen opp til Bjaalandsgrendi for å besøke plassen hvor Sondre Norheim ble født. Det var en bratt tur opp i lia, selv om vi kjørte mesteparten opp. Vi var heldige med været denne dagen og fikk et vakkert skue utover Morgedal.

De som ikke ble med opp til Øvrebø holdt seg ved museet i sola og heklet enda flere bestemorruter.

Etter besøket opp til Øvrebø fikk vi servert en god tapas-lunsj i Kantina Bjaaland som blir drevet av Thomas og Hellene Berstad.

Etter lunsjen var turen kommet for hjemreise. Noen hadde kort vei hjem, mens andre hadde noen timer foran seg i bil.

Dette ble en hyggelig samling sammen med medlemmer av Vestfold husflidslag, og mange nye bekjentskaper ble knyttet under samlingen.

0