Du er logget inn som

 

Den store klesbyttedagen kommer til Vitenfabrikken i Sandnes 26.3

Tilbake

Bytt de gamle klesskattene du ikke bruker lenger – og få nye favoritter i retur samtidig som du sparer miljøet! Lørdag 26. mars 2022 kommer Den store klesbyttedagen og Fikselaug til Vitenfabrikken i Sandnes!

Mange av oss har alt for mye klær allerede. Samtidig ønsker vi oss nye klær. Lørdag 26. mars arrangeres det klesbyttefest og reparasjonsverksted på Vitenfabrikken klokken 11:00

 

main image

Bytt de gamle klesskattene du ikke bruker lenger – og få nye favoritter i retur samtidig som du sparer miljøet! Lørdag 26. mars 2022 kommer Den store klesbyttedagen og Fikselaug til Vitenfabrikken i Sandnes!

Mange av oss har alt for mye klær allerede. Samtidig ønsker vi oss nye klær. Lørdag 26. mars arrangeres det klesbyttefest og reparasjonsverksted på Vitenfabrikken klokken 11:00, for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte.

¬– Vi vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Klesbyttedagen er noe alle kan være med på, som gjør det mulig å fornye garderoben uten at det produseres mer klær, sier Janne Gillgren i Naturvernforbundet. Hun er prosjektleder for Den store klesbyttedagen.

På klesbyttedagen blir det arrangert reparasjonsverksted, Fikselaug, hvor du kan du få hjelp til å fikse plagg som er slitte og ødelagte. Det er åpent for alle uansett ferdighetsnivå, og husflidslaget stiller med gode tips, veiledning og utstyr.
– Husflid og bærekraft går hånd i hånd. Det handler om å ta vare på det man har, lage ting av varig kvalitet og bruke ressurser på en god måte. Å reparere klærne våre er en enkel og konkret ting hver og en av oss kan gjøre som er bra for miljøet, sier Marit Jacobsen, direktør i Norges Husflidslag.
Klesbyttedagen løfter frem viktigheten av reparasjon for å forlenge klærnes levetid. Bruker vi klærne våre dobbelt så lenge, halveres klimautslippet fra plaggene. Derfor er reparasjon et viktig klimatiltak.
– Klesforbruket står for en viktig del av vårt miljøfotavtrykk. I Norge importerer vi klær som aldri før, og det brukes tusenvis av liter vann for å produsere bare én t-skjorte. Hvis vi bytter klær, får vi fornyet garderoben samtidig som vi reduserer behovet for å kjøpe nye klær. Dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen. Faktisk kommer så mye som 8 prosent av de globale klimagassutslippene fra tekstilproduksjon, og det er mer enn alle utslipp fra fly- og båttransport til sammen. Kjøper du et kvalitetsplagg som du bruker dobbelt så lenge, istedenfor å kjøpe to plagg, halverer du miljøbelastningen, sier Gillgren.

Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem opp til syv hele og fine plagg fra bakerst i klesskapet. For hvert plagg du har med deg får du en kupong du bruker til å bytte til deg et nytt plagg som du faktisk har lyst til å bruke. Innlevering av klær skjer ved ankomst på Vitenfabrikken .

– Klesbytting og fiksing er et hyggelig og enkelt miljøtiltak, og gode alternativ til shopping. Det er meningsfylt å fikse klær sine, og vi ser hvor glade folk blir når de får det til, sier Sissel Bolgen, leder i Sandnes Husflidslag.

0