Nes Husflidslag skal sammen med to medieelever fra Hvam vgs. lage en film om filering, et håndarbeid som er på rødlista til Norges Husflidslag.

Denne saken er hentet fra avisa Raumnes, og er gjengitt med tillatelse.

– Målet er å få blest rundt håndverkstradisjoner som er i ferd med å dø ut. Filering er en mellomting mellom brodering og veving, sier Hilde Fauchald, Ullensaker Husflidslag, som samarbeider med Nes Husflidslag. Fauchald leverer nettene som senere blir brodert på. Hun forteller at prosessen i filering er todelt. Først lager man selve nettet, som senere blir påført mønster ved hjelp av nål og tråd.

Må lages

– Før kunne man kjøpe disse nettene i broderingsbutikker, men disse er det slutt på. Jeg har funnet et sted i USA som fortsatt selger slike nett. Nettet vi bruker i filmen har jeg laget, sier Fauchald.

Prinsippet på nettene er akkurat den samme som brukes på fiskegarn. Det er et langt garnnøste som knytes sammen, og knutene danner små firekantede hull, som i filering senere blir brukt til å brodere i.

– Nåla som brukes ser ut som en knappenål i ene enden, og stoppenål i den andre. Det er ei kule der spissen skulle vært. Den spesielle nåla er ikke 100 prosent viktig, men 98 prosent viktig, sier Fauchald.

Tar tid

Nettene som ble knytt ble før i tida ble brukt til fiskegarn, bæreredskaper og fangstredskaper.

– Nettet er fleksibelt, og går tilbake til sin opprinnelige form når man strekker det. Selvfølgelig tar det tid å lage, men vi har det ikke travelt. Det er godt å holde på med noe som tar den tiden det tar i en ellers travel hverdag. Man gleder seg både over prosessen og det ferdige produktet, sier Fauchald.

Teknikken er dokumentert 5000 år gammel. Fauchald har på seg et langt skjerf hun har filetert, og man kan også filetere vanter. Nettet som brukes i videoen har 49 ruter og inneholder totalt 2400 knuter.

– Nettet tok lang tid å lage. Fordelen er at det er lett å ha med seg, og man trenger bare et fast punkt å feste enden i. Man kan filere på bussen eller toget, og det rakner ikke opp igjen, slik som strikketøy fort kan gjøre hvis man drar ut strikkepinnene, sier Fauchald, som er fornøyd med jobben medieelevene gjør med videoproduksjonen.

– Disse gutta er helt suverene for alderen, sier Fauchald.

Video

Den ferdige videoen skal legges ut på internett og være tilgjengelig for alle.

– Vi er ferdig med råmaterialet og skal begynne produksjonen på torsdag. Vi jobber med dette i prosjekt til fordypning, sier Marius Skavås, som sammen med Håkon Boine jobber med prosjektet. De går begge VG2 Medier og kommunikasjon på Hvam vgs, og får betalt av husflidslaget for jobben.

– Vi har rundt halvannen time råmateriale, og filmen skal bli delt inn i tre deler. Del en er historien bak, del to er selve fileringen og del tre er broderingen. Vi har ingen dato når vi skal være ferdige enda, men jo mer tid vi bruker jo bedre blir filmen, sier Skavås, som fikk kontakt med husflidslaget gjennom avdelingsleder på skolen.