Du er logget inn som

 

Grende Husflidslag

Du finner oss i Grendekjelleren. Dette er i Festivitetens hus på Sørumsand.

Her holder vi diverse kurs, møter og aktivitetskvelder.

Vi har et rom her med flere vever i forskjellige størrelser. Det er en vevring som er aktive på disse vevene. Vi har i tillegg en vevring som er hjemme på en privat adresse. Her er det også stor aktivitet på flere vever.
Vi har også en sykrok, hvor vi har noen symaskiner og en del forskjellige stoffer. Disse blir benyttet av Lapperingen vår.

Ellers holder vi også på med noe skinnarbeid. Vi har kjøpt inn noen trykkblokker til skinntrykk (fra Fjellform)

Vi har lokalene våre åpent for møte på dagtid to onsdager i måneden (oddetallsuker), og hver torsdagskveld i måneden.
Vi har også åpent hus to onsdagskvelder (partallsuker). Da er det Lapperingen og skinnfellringen som samles, men det er allikevel åpent for alle.

Strikkekafe har vi på Fokus butikksenter hver 1. tirsdag i måneden. Dette blir annonsert i kalenderen vår her og på Facebook.





Grende husflidslag har i 2022 og 2023 ikke noe tilbud innenfor Ung Husflid. Vi håper å komme tilbake til dette senere.

Du finner oss i Grendekjelleren. Dette er i Festivitetens hus på Sørumsand.

Her holder vi diverse kurs, møter og aktivitetskvelder. Vi har et rom her med flere vever i forskjellige størrelser. Det er en vevring som er aktive på disse vevene. Vi har i tillegg en vevring som er hjemme på en privat adresse. Her er det også stor aktivitet på flere vever.
Vi har også en sykrok, hvor vi har noen symaskiner og en del forskjellige stoffer. Disse blir benyttet av Lapperingen vår.
Ellers holder vi også på med noe skinnarbeid. Vi har kjøpt inn noen trykkblokker til skinntrykk (fra Fjellform)
Vi har lokalene våre åpent for møte på dagtid en dag i måneden. Strikkekafe har vi på Fokus butikksenter hver 1. torsdag i måneden. Dette blir annonsert i kalenderen vår her og på Facebook.

Historikk:

Våren 1963 ble det arrangert «Husflidsuke» på Skansen. Martha Hellne var en av de som besøkte denne «uka». Hun ble meget imponert over alt det fine håndarbeidet, og de forskjellige teknikkene so  ble presentert. Dette resulterte i at det i desember samme år ble startet kurs i Blaker. På Fjuk ledet fylkeskonsulent Tove Østbye kurs i halmarbeider. «Kurset hadde 27 elever og arbeidet gikk med liv og lyst!.

Da det ble ytret ønske om å arrangere ei husflidsuke i Fjuk krets, svarte Akershus Fylkeshusflidslag at dette ønsket kunne imøtekommes, dersom det ble dannet et lag.

4.mars 1964 ble laget dannet med 34 medlemmer, og lagets første leder var Turid Lund. Navnet «GRENDE» ble valgt ut fra tanken om at folk fra alle grender/kretser i Sørum og nabokommunene kunne være medlemmer.

Det finnes få opplysninger om Grendes virksomhet de første årene. En rekke kurs ble arrangert; teger, lampeskjermsøm, halmarbeider, billedvev, grindvev, brikkevev, hardangersøm og kjolesøm, med påfølgende mannequinoppvisning, ikke bare i Blaker men helt ute på Ovliens samfunnshus. Kursene ble arrangert på Fjuk, Haugtun og Rånåsfoss. I notatene til Martha Hellne kan en lese: «Margerita Ficko og Bergljot Detchen har begge gjort meget for Grende Husflidslag».

Laget var aktivt i mange år, men aktiviteten lå nede i begynnelsen av 70-årene.

I 1974 tok Øivind Brakestad initiativ til å starte opp med aktiviteten igjen, også denne gang var Tove Østbye med. Det ble valgt et interimstyre med Øivind Brakestad som formann. Han fortsatte også etter årsmøtet i 1975. Medlemstallet var nå 50. I Martha Hellnes notater kan en lese at laget virker meget godt til 1977, «men så flyttet de mest aktive, og det ble noe sykdom, så det ble en stillere periode».

I november 1978 ble det gjort et nytt forsøk på å få liv i virksomheten igjen. Det ble innkalt til møte på Haugtun skole, og et nytt styre ble valgt, denne gangen med Gro Bakken som leder. Året etterpå  ble det arrangert husflidsdager med halmarbeider v/Tove Østbye.

Alle kurs og møter ble arrangert ulike steder i kommunen; Fjuk, Haugtun, Rånåsfoss, Nordli, eller hjemme hos medlemmene. I 1981 begynte tanken om et eget tilholdssted å modnes. Flere lokaler ble forsøkt leid: Blaker Meieri, Blaker Samvirkelag, Huseby og Skansen. Det ble også antydet å dele lokaler med fotoklubben, men det var «lite tilfredsstillende å flytte møtene til Sørumsand». I 1985 fikk laget leie 2 rom i Berger Landhandel, og «Grendestua» var dermed etablert.

Grende husflidslags julebutikk i lokalene til Berger Landhandel, var lenge et godt og kjent arrangement. Julebutikken startet i 1984, da på Haugtun skole.

Etter hvert ble lokalene i «Grendestua» for små, og i 1991 fikk laget leie lokalene i kjelleren på Festiviteten på Sørumsand. Vevringen holder også til her.
Sommeren 1991 startet laget i samarbeid med Sørum arbeidssenter «sommerbutikk» på Sørumsand. Her kunne medlemmene selge egenproduserte produkter. Da det bygget vi leide ved Tertitten ble ødelagt av mye snø vinteren 1992(?), har vi ikke fått stablet noen ny sommerbutikk på bena. Sommeren -95 hadde vi utstilling kulturhuset av elevarbeider fra våre kurs. Julebutikken vår -95 gikk av stabelen samme sted.

Grende husflidslags ledere fra laget ble startet til idag:

Turid Lund
Magna Nordstrøm
Bergljot Detchen
Eli Hagen
Margit Fikke
Øivind Brakestad
Gro Bakken
Bjørg Tangen
May Ekseth
Jane Hafsten
Kristin Sønderaal Tolfsen
Ellen Vea
Aud Durrani
Elin Breivik
Ellen Bay
Marit Østby Kjensjord
Anne Grete Kampen

Kurs:

Grende husflidslags formål er å spre kunnskap om og videreføre gamle og nye håndverksteknikker og tradisjoner. Gjennom våre kurs har du muligheten til å lære dette i et hyggelig miljø. Kursene våre er åpne for alle. Vi prøver å holde akseptable priser.

Påmeldingen er bindende, avmeldingsgebyr vurderes. Meld deg på i god tid, da vi dessverre er nødt til å avlyse kurs dersom ikke nok deltakere er påmeldt. Påmeldingsfrist er  senest 14 dager før kursstart.
Loven om voksenopplæring setter en nedre aldersgrense på 14 år. Det kan arrangeres egne kurs for barn; «Ung husflid». Pr. 2023 ligger dette tilbudet nede hos Grende husflidslag.

Grende Husflidslag - husflid.no