Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
6. des 2024|
Tekst: Anne-Grete Freberg Barø og Kari-Lise Voldstad|
Rødlista|
Rødlista: Nøtterøy Husflidslag har valgt kypertavarter som sin rødlisteteknikk, og har fordypet seg i undergruppene «Ringvend og «Korndreiel».
Eksempel på kypertavarten Korndreiel.
Ringvend og korndreiel sorterer under en av hovedgruppene i tekstil – kypert – og kalles kypertavarter.
Til Ringvend har vi brukt ull, nærmere bestemt finull i renning og innslag, og vi har vevd pledd. De er vevd på flatvev (gulv-vev) med kontramarsj. Det er et «vippesystem» som gir godt skille (innslag). En må ha alt utstyr som trengs til det: Spole-apparat, skyttel, vevskje, hovler osv.
Ringvend
Til korndreiel har vi også brukt en flatvev, gulv-vev med kontramarsj, som beskrevet ovenfor. Renning er lingarn 16/2 ubleket og i innslaget kan man velge lingarn eller ullgarn, alt etter hva man ønsker å veve, som for eksempel pute, løper og veskestoff.
Korndreiel.
Veving har lenge vært lite etterspurt, men nå de siste par årene har det heldigvis tatt seg opp. Vi i lokallaget driver med kurs og har en vev-ring hver uke.
Den lokalhistoriske bakgrunnen for lagets rødlisteprosjekt er å finne teknikker som er spennende. Det er å veve forskjellige bruksting og å få opparbeidet engasjement, glede, fellesskap og samarbeid. Det er stor kreativitet og beroligende virkning ved å veve og stor terapeutisk innlevelse.
Vår kurslærer er utdannet ved Statens lærerhøgskole i estetiske fag, SLFO. Dokumentasjon finnes ikke spesielt i lokalhistoriske arkiver, men det er mange gode vev-bøker, husflidsblader hvor en kan finne interessante oppskrifter, som en kan utvikle videre etter egne ønsker og ideer (etter noe kurs-opplæring). Vevkunsten finnes i hele verden med ulike materialer og vevteknikker, og kurslærer har faktisk møtt på ringvend-teknikken i Hellas og Istanbul. Disse to teknikkene har vi eksperimentert på og med i forskjellige materialer. Det er tynne tekstiler, for eksempel glasshåndklær i lin, grovere garn til duk (stry) og så videre.
Lagets arbeid med rødlisteprosjektene er lærerikt, utforskende og kreativt. Å komponere og eksperimentere er utviklende, veldig gøy og interessant. Det er bærekraftig å være med på å gjøre veving levende for neste generasjon. Ungdommen vår!
De vevde pleddene har vi behandlet ved å flette, tvinne eller å knytte frynser. Løpere kan for eksempel faldes, dynkes og kaldrulles. Deltakerne har vært medlemmer som har gått på kurs og videre ønsket å være med i vev-ringen vår. Den er veldig aktiv, med tolv vevstoler og kreative medlemmer. Vi har også hatt arrangementer sammen med historielaget med et opplegg spesielt for barn og unge.
For å gjennomføre teknikken trenger man vev: Flatvev eller bord-vev og alt utstyr som det medfører, som nevnt tidligere.
Disse vev-teknikkene blir gjennomført med stort engasjement ved lærdom, inspirasjon, fellesskap og glede. Samarbeidet ved å renne, påsveiping, hovling, tre vevskjeen og for ikke å glemme selve nedknyttingen på kontramarsj-veven. Ved bord-vev er dette en enklere prosess med å få renning påsveipet, men vev-teknikkene gir mer «tankearbeid» ved å bruke tangenter til å heve skaftene (med renningstråder tredd i hovlene), som gir skille og rett teknikk fremkommer.
Ved dette prosjektet bruker /brukte vi personlig kommunikasjon ved kurslærer og kontaktperson, som nevnt over.
Kontaktinformasjon: Nøtterøy Husflidslag
Om Raudlista: Rødlista er en landsomfattende dugnad for å samle inn, dokumentere og ha opplæring i håndverkskunnskap som står i fare for å bli glemt. Husflidslagene velger selv teknikkene de vil arbeide med.
Til butikken
Din handlekurv er tom.