Du er logget inn som

Sveiping

Onsdag 17. februar 2022

Sted:

Sneppen på Leland, Leirfjord

Arrangør:

Leirfjord Husflidslag

Type:

Dekor/maling på tre ,Spikking,Tresløyd,Ung Husflid

Priser:

Ordinær pris: Kr. 2500,-

Medlemspris: Kr. 2250 ,-


Bli medlem

30 timers kurs i sveiping

Kurslærere Agnar Edvardsen og Petter Mathisen.

Oppstart på Sneppen 17 februar kl 18.00. deretter 9 torsdager, evt en helg eller to.

Sveiping er en gammel teknikk som er brukt over hele kloden. Teknikken ble trolig tatt i bruk i Norden i jernalderen, og det ble funnet gjenstander som var sveipet i Oseberghaugen.

Enkelt fortalt bøyer man et tynt stykke tre rundt en mal, syr endene sammen, setter i en bunn, og får en lett og sterk boks i valgfri størrelse. Man trenger et rettvokst, fint og kvistfritt emne på ca. 3mm tykkelse, og alle bøyelige treslag egner seg fint, så som furu, hegg, rogn, bjørk, selje eller einer.

Boksen kan dekoreres ved bruk av ulike teknikker som karveskurd og kolrosing. Boksen eller esken, med eller uten lokk, egner seg fint til tørre matvarer, for eksempel matboks, oppbevaring av tekstiler, bunadsølv og andre smykker, eller hva som helst som ikke er vått.

Opplæring vil foregå gjennom praktisk arbeid ved å se, gjøre og øve sammen med de som kan håndverket.   Tidligere gikk opplæring fra generasjon til generasjon, ved at de unge deltok og lærte av de eldre. Dette er en form for læring som er viktig å videreføre. Vi håper mange vil delta på  dette kurset slik at teknikken kan leve videre.

0