Du er logget inn som

Flette korger i splitta materiale - Lier Husflidslag

Lørdag 19. mars - Tirsdag 22. mars

Sted:

Lier Bygdetun

Arrangør:

Lier Husflidslag

Type:

Tresløyd

Priser:

Ordinær pris: Kr. 1800,-

: Kr. 1800 ,-

Medlem: Kr. 1600 ,-


Bli medlem

Kurs i å flette korger i splitta materiale

I Norge har det tradisjonelt vore laga mange forskjellige typer korger i splitta materialer. Ein delte pinner for å gjere dei smidige nok, og jamne nok til å flette med. Frå naturen si side er ingen pinner like, så dei må bearbeides for å verte jamne og like nok til å setja saman til ei korg.Denne bearbeidinga gjeres for hand, med kniv og eventuelt ein høvel. Framgangsmåten er ganske lik sjølv om ein kan bruke mange forskjellige materialer.

På kurset kan ein velge mellom fire tradisjonelle korgtyper som alle er fletta i splitta materiale - kipe, vedmeis, aktarkorg og snik. Korgene har forskjellig oppbygning og form, og forskjellige bruksområder tradisjonelt. 

 

  • Kipa er funnet over hele Vestlandet i mange forskjellige varianter - den har trebunn og spiler som festes i denne, for så å flettes rundt. 
  • Snik er korga som vart laga til Lågåsildfiske i Gudbrandsdalslågen, og har fletta bunn og ofte et bæretre festet med vidje. 
  • Aktarkorg vart tradisjonelt laga i Vågå og vart brukt blant anna til å frakte høy. Den har også fletta bunn og beretre. 
  • Vedmeis vart laga på Hedmarken og brukt både til høy og ved. Den har to buer som danner både handtak og bein, og fletta bunn. 

Hege Iren Aasdal og Samson Øvstebø har i dei siste åra jobba med fleire typer tradisjonelle korger i prosjekter gjennom Norsk Handverksinstitutt, og Hege er no stipendiat for Handverksinstituttet der ho fordyper seg spesielt i korger i splitta materiale.

Materialkostnader: Kipe: 700,- Vedmeis, aktarkorg og snik: 500,-

Kursledere: Hege Iren Aasdal og Samson Øvstebø

Se: www.ovstebo.info  og www.kurvmaker.no 

Kursdatoer: 19-22 mars 09:00 - 17:00

 

0