Du er logget inn som

Julehjerter - minikurs i søm og trykk

Mandag 6. november 2023 -
Tirsdag 7. november 2023

Sted:

Kommunehuset på Granavollen

Arrangør:

Hadeland Husflidslag

Type:

Priser:

Ordinær pris: Kr. 0,-


Bli medlem

Julehjerter ¿ et minikurs i søm og trykk
Søm og trykk på skinnfeller og tilbehør (som votter, luer, tøfler, osv.) har blitt stadig mer populært.
Trykte skinnfeller ser både vakkert og eksklusivt ut og passer inn i de fleste miljøer. At det er både varmt og godt, og et solid materiale trekker heller ikke ned, særlig ikke i en tid der man fokuserer på holdbare og naturlige materialer.
Julehjerter i skinn, er en type julepynt som man aldri vil bli lei av, og som kan holde i mange generasjoner.
Dette er et minikurs på to kvelder a 3 timer, og holdes i Kommunehuset på Granavollen.
Kurskveld 1 - 06.11.2023, kl.18.00-21.00
Vi trykker på saueskinn med trykkblokker. Det er mulig å trykke ca. 10 hjerter, eller mer, hvis man har nok skinn. Vi klipper ut hjertene til slutt hvis trykket er tørt nok, og vi har tid. Evt. fortsetter vi neste kursdag.
Målet denne kvelden er å lære seg å håndtere trykkblokkene på best mulig måte, slik at man søler minst mulig, og får en god utnyttelse av skinnet. Skinnfeller har store verdier, og å trykke på hjerter er en god start, der «feil-trykk» betyr lite, og er således en god forberedelse før evt. større trykkearbeid.
Kurskveld 2 - 07.11.2023, kl.18.00-21.00
Vi syr skinnhjertene sammen til vakker julepynt. Siden skinnfellen har pels, er det sjeldent nødvendig å stappe dem med ekstra ull. Søm i skinn krever egne nåler og vi syr med lintråd. I dette minikurset bruker vi sømtyper som passer til søm av hjerter.
Denne erfaringen gir også et godt grunnlag til videre arbeid med de forskjellige sømtypene som brukes på skinnfeller og annet skinnarbeid, hvis man vil sy mer i skinn senere.
Hjertene «pyntes» hovedsakelig med selve trykket, men det kan evt. pyntes med silkebånd eller perler i opphenget.
Kurslærer Hege Dagestad er en erfaren kursholder innenfor flere felt. Hun har sydd flere feller og mange votter, tøfler, påskehjerter og julehjerter, og er initiativtakeren til å bygge opp husflidslagets beholdning av trykkblokker og nødvendig utstyr til arbeid med skinnfeller.
Kompendium: Det vil deles ut et lite kompendium. I tillegg demonstreres trykketeknikk og søm, med oppfølging undervegs.
Forhåndskunnskap: dette kursetpasser utmerket til deg som er helt uerfaren med skinnsøm og -trykk på fell.
Ta med: skinn hvis du ikke skal kjøpe på kurset. Ønsker du å pynte ekstra utover selve skinntrykket, for eksempel med perler og bånd, må det tas med av den enkelte. Du bør ha fingerbøl, og det er best med et i skinn. Ta gjerne med egen saks hvis du har, og evt. små papirklemmer.
Forbruksutstyr på kurset som er inkludert: trykkfarge til skinnhjerter, en egen skinnål og lintråd til hjertene. Vi har trykkblokker, noen skinnsakser og noen klemmer som kan brukes på kurset.
Hege tar med flere skinnfeller av god kvalitet, fra forskjellige typer norske saueraser som kan kjøpes på kurset, for den som ikke har med eget. Det ligger i tillegg oversikt over lokale skinnforhandlere i «skinnskapet» i laget hvis du vil kjøpe på forhånd.
Det passer godt å trykke på skinnrester. Derfor er det mulig å klippe ut for eksempel sitteunderlag av hel fell først, slik at man får utnyttet skinnfellen best mulig.
Det vil bli servert noe godt å spise og drikke i løpet av kurskveldene.
NB! Vi har åpnet for muligheten for å bare være med på en av kveldene på dette kurset.
Noen har gått på kurs tidligere og «kan det» men har lyst til å trykke hjerter på dag 1 og sy hjemme selv etterpå, mens andre har kjøpt skinnfellbiter med hjertetrykk klar til å klippes ut, men har aldri lært skinnsøm og trenger bare dag 2. Skriv i så fall hvilken dag du vil bli med på!
Kursavgift kr. 300,- eller kr 150,- pr kveld,
Påmelding sendes til: og betales til konto 2020 08 01475 og merkes: Julehjerter trykk, Julehjerter søm eller Julehjerter trykk og søm
Velkommen til hyggelige kvelder, med mange, flotte Julehjerter som resultat!

0