Du er logget inn som

Påskehjerter ¿ et minikurs i søm og trykk

Mandag 27. mars 2023 -
Torsdag 30. mars 2023

Sted:

Kommunehuset på Granavollen

Arrangør:

Hadeland Husflidslag

Type:

Priser:

Ordinær pris: Kr. 0,-


Bli medlem

Påskehjerter ¿ et minikurs i søm og trykk
Søm og trykk på skinnfeller og tilbehør (som votter, luer, tøfler, osv.) har blitt stadig mer populært.
Trykte skinnfeller ser både vakkert og eksklusivt ut og passer inn i de fleste miljøer. At det er både varmt og godt, og et solid materiale trekker heller ikke ned, særlig ikke i en tid der man fokuserer på holdbare og naturlige materialer.
Påskehjerter i skinn, er en type påskepynt som man aldri vil bli lei av, og som kan holde i mange generasjoner.
Dette er et minikurs på to kvelder a 3 timer, og holdes i Kommunehuset på Granavollen.
27.03.2023, kl.18.00-21.00 - kurskveld 1:
Vi trykker på saueskinn med trykkblokker. Det er mulig å trykke ca. 10 hjerter, eller mer, hvis man har nok skinn. Vi klipper ut hjertene til slutt hvis trykket er tørt nok, og vi har tid. Evt. fortsetter vi neste kursdag.
Målet denne kvelden er å lære seg å håndtere trykkblokkene på best mulig måte, slik at man søler minst mulig, og får en god utnyttelse av skinnet. Skinnfeller har store verdier, og å trykke på hjerter er en god start, der «feil-trykk» betyr lite, og er således en god forberedelse før evt. større trykkearbeid.
30.03.2023, kl.18.00-21.00 - kurskveld 2:
Vi syr skinnhjertene sammen til vakker påskepynt. Siden skinnfellen har pels, er det sjeldent nødvendig å stappe dem med ekstra ull. Søm i skinn krever egne nåler og vi syr med lintråd. I dette minikurset bruker vi sømtyper som passer til søm av hjerter.
Denne erfaringen gir også et godt grunnlag til videre arbeid med de forskjellige sømtypene som brukes på skinnfeller og annet skinnarbeid, hvis man vil sy mer i skinn senere.
Hjertene «pyntes» hovedsakelig med selve trykket, men det kan evt. pyntes med silkebånd eller perler i opphenget.
Kurslærer Hege Dagestad er en erfaren kursholder innenfor flere felt, men særlig innen plantefarging og arbeid med garn. Hun har sydd flere feller og mange votter, tøfler og påskehjerter og er initiativtakeren til å bygge opp husflidslagets beholdning av trykkblokker og nødvendig utstyr til arbeid med skinnfeller.
Kompendium: Det vil deles ut et lite kompendium. I tillegg demonstreres trykketeknikk og søm, med oppfølging undervegs.
Forhåndskunnskap: dette kurset passer utmerket til deg som er helt uerfaren med skinnsøm og - trykk på fell.
Ta med: skinn hvis du ikke skal kjøpe på kurset. Ønsker du å pynte ekstra utover selve skinntrykket, for eksempel med perler og bånd, må det tas med av den enkelte. Du bør ha fingerbøl, og det er best med et i skinn. Ta gjerne med egen saks hvis du har, og evt. små papirklemmer.
Forbruksutstyr på kurset som er inkludert: trykkfarge til skinnhjerter, en egen skinnål og lintråd til hjertene. Vi har trykkblokker, noen skinnsakser og noen klemmer som kan brukes på kurset.
Hege tar med flere skinnfeller av god kvalitet, fra forskjellige typer norske saueraser som kan kjøpes på kurset, for den som ikke har med eget.
Det passer godt å trykke på skinnrester. Derfor er det mulig å klippe ut for eksempel sitteunderlag av hel fell først, slik at man får utnyttet skinnfellen best mulig.
Det vil bli arrangert egne trykkvelder for skinnfellgruppa etter hvert.
Vær oppmerksom på at trykkblokkene er kostbare, men av meget god kvalitet. Kursdeltagere vil få opplæring i hvordan vi tar vare på dem, slik at de kan holde i mange år.
Det vil bli servert noe godt å spise og drikke i løpet av kurskveldene.
Påmelding sendes til: innen 23 mars
Kursavgift kr. 500,- for medlemmer og kr 750,- for ikke-medlemmer betales til konto 2020 08 01475 og merkes Påskehjerter innen 23.mars.
Velkommen til to hyggelige kvelder, med mange, flotte påskehjerter som resultat!

0