Rødlista: Midtbyen Husflidslag har jobbet med Kronprinsesse-blonde siden 2008

Midtbyen Husflidslag valgte «kronprinsesse-blonde» som sin rødliste-teknikk rundt 2008 fordi den ser ut til å ha en lokal forankring. Blonden er hentet fra Kronprinsessens Trondheimsskjørt som er et strikket underskjørt. Oppskriften ble utgitt i 1888 i «Husholdningsbog for By og Land» av Marie Blom. Det er ikke kjent hvorfor mønsteret har fått navnet Kronprinsessens Trondheimsskjørt og Husflidslaget har dessverre ikke lyktes med å finne skriftlige kilder om det. En teori er at en svensk-norsk kronprinsesse kan ha fått et skjørt med dette mønsteret under et besøk i Trondheim (for eksempel Victoria av Baden som var svensk-norsk kronprinsesse fra 1881 til unionsoppløsningen i 1905).

Dette skjørtet ligger på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum i Trondheim

 

Ved flere museer i Norge finnes det produkter med kronprinsesse-blonde. På Sverresborg Trøndelag Folkemuseum i Trondheim er det flere og Midtbyen Husflidslag har et samarbeid med museet i dette arbeidet. Bakgrunn for dette er at det ble gjort funn på Hans Nissen-gården som i dag ligger på Sverresborg. Bygningen ble oppført på 1700-tallet av kjøpmann Hans Nissen og stod opprinnelig i Trondheim sentrum. I forbindelse med at Sverresborg Folkemuseum overtok ansvaret for gården rundt 1912, ble det funnet et par mansjetter / pulsvarmere strikket med et mønster som ligner svært på blonden fra Kronprinsessens Trondhjemsskjørt. Det er ikke kjent når mansjettene ble strikket eller hvem som har strikket dem. Anne Grete Sandstad ved museet viste frem mansjettene til medlemmer i Midtbyen Husflidslag sin strikkegruppe og deretter startet strikkegruppen med en rekonstruksjon av mønsteret.

 

Siv Ellingsen har utarbeidet en oppskrift på løs hals med kronprinsesse-blonde. Oppskriften finner du i lenken til dokumentasjonsarbeidet nedenfor.

 

Arbeidet
Kronprinsesse-blonden har blitt undervist ved flere anledninger i Midtbyen Husflidslags strikkegruppe av blant andre Astrid Sandvik, Siv Ellingsen og Inger E. Nielsen. Oppgaven i dag er å gi kronprinsesse-blonden et moderne uttrykk. Blonden brukes nå i mange forskjellige produkter, blant annet mansjetter, votter, luer, halser, gensere og pannebånd. Flere medlemmer i Midtbyen Husflidslag strikker produkter i kronprinsesse-blonde som selges i butikken på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. Oppskrifter på ulike produkter finner du i dokumentasjon.

Les hele dokumentasjon til Midtbyen Husflidslag her: Kronprinsesse-blonde_MHL_Pdf

 

Kontaktinformasjon: Midtbyen Husflidslag

Om Rødlista: Rødlista er en landsomfattende dugnad for å samle inn, dokumentere og ha opplæring i håndverkskunnskap som står i fare for å bli glemt. Husflidslagene velger selv teknikkene de vil arbeide med.