Nittedal Husflidslag har i flere år arrangert kniplekurs for både barn og voksne. Barna vokser til og er nå blitt ungdommer og erfarne kniplere.

Husflidslaget har valgt knipling som sin Rødlisteteknikk og primus motor for å opprettholde kunnskap om denne utrydningstruede teknikken, er Bjørg Fuskeland. Hun er selv ivrig utøver og har i flere år holdt kniplekurs både for voksne og for barn. Våren 2017 gikk fire rutinerte 14-åringer som har funnet veien til Hemsen og kniplekurset som ledes av Bjørg. Jentene har blitt svært flinke og selvstendige etter hvert.

En av jentene, som nå er fylt 15 år og går i 9. klasse på Nittedal ungdomsskole, har valgt knipling som semesteroppgave i kunst og håndverkstimene. Hun var alene på skolen om det valget.

Med på kniplekurset til Bjørg denne våren var det også to nybegynnere. De var raske og flinke og tok kjapt til seg kunnskap. På kurset som gikk over 10 timer, rakk de lage både et hjerte og ei stjerne. På et av bildene er de i ferd med å stive opp hjertet. De andre bildene viser de viderekomne jentene i sving og nydelige armbånd som de har kniplet.

Bjørg sier at de voksne kursdeltakerne hennes gjerne knipler duker og kanskje noen meter blonder, mens ungdommene er ivrigst med smykker som armbånd, og før jul går det ofte i julepynt.

Teknikken er ikke spesielt vanskelig, påstår Bjørg, for du kan tilrettelegge for ulike nivåer. Tålmodighet bør du imidlertid smøre deg med, for arbeidet vokser sakte fram, knute for knute.