Prøv deg på pilefletting med et fat av ferske pileskudd. Dette er et greit startprosjekt for deg som har lyst til å prøve pilefletting, samtidig som du får ryddet opp i grøft og hage og brukt planteavfallet du ellers hadde kastet. Fatet er 100% bærekraftig og kan gjenvinnes i komposthaugen. Fin våraktivitet!

Du trenger:

 • Avklippede ferske skudd fra pil i 4 ulike dimensjoner; 2-3 store, 6 mellomstore, ca.24 mindre, 4 av minste dimensjon. Dette går på diameter fra ca. 6mm og ned til ca. 2mm. NB ta gjerne med noen ekstra i tilfelle noen skulle knekke.
 • Rosesaks
 • Stor bøtte med vann

Slik gjør du:

 1. Gå en tur i skog eller hage og finn egnet pil. Dette kan godt kombineres med lufting av hund, partner eller barn. Arranger gjerne en skattejakt etter pilebusker. Pil kommer i mange varianter og kjennetegnes på skuddene som springer ut fra en og samme stamme. Bruk rosesaksa og klipp nede ved utspringet.
 2. Sett skuddene i en bøtte vann.
 3. Flett en ring av 2 store skudd, se bilde 1. Dette blir foten på fatet.
 4. Klipp de 6 mellomstore skuddene i passende lengde. Disse blir midten på fatet. Legg de 3 og 3, snu midterste pinne.
 5. Nå starter selve flettinga; ta de 24 mindre skuddene og stikk de over-under-over-under som på bildet. Viktig å gjøre dette annen hver gang fra hver side. Bruk mindre dimensjoner når du nærmer deg endene, disse får du «gratis» i form av avkapp når du klipper skuddene i passe lenge. Se bilde 2. Form til fatet underveis, det bør stå støtt og være litt buet i formen.
 6. Klipp endene på de flettede skuddene i passe lengde, kortere under enn over.
 7. Ta de 4 tynneste skuddene og flett en kant. Start med å feste tuppene i ringen, tvinn så rundt endene på oppsiden av fatet. NB begge skal få tvinn på seg, unngå at en tvinner seg rundt den andre. Fest endene ned i ringen.
 8. Form til fatet mens det ennå er ferskt og tøyelig.

Du har nå et fint fat du kan bruke til frukt, grønt, småkaker eller hva du måtte ønske. Flott gaveidè som de fleste setter pris på!