Julekruna er en uro laget av siv som er tredd på tråd og bundet opp i oktaeder. Så ble den pyntet og brukt som en slags erstatning for juletreet. Nord-Karmøy Husflidslag ønsket å ta opp igjen tradisjonen med å lage julekruna og satte i gang en studiering der deltagerne laget hver sin julekrune etter gamle modeller

Julekruna er en uro laget av siv som er tredd på tråd og bundet opp i oktoaeder. Så ble den pyntet og brukt som en slags erstatning for juletreet. Tradisjonelt ble julekruna brukt til jul, men ble også brukt i forbindelse med dødsfall. Julekruna ble da hengt over kista som stod i hjemmet fram til gravferden.

Nord-Karmøy Husflidslag ønsket å ta opp igjen tradisjonen med å lage julekruna og satte i gang en studiering der deltagerne laget hver sin julekrune etter gamle modeller. Reidun Øvrebø ledet studieringen. Julekrunene ble utstilt på Karmsund folkemuseum julen 2004 og julen 2005.

Vi vet ikke hvor denne tradisjonen opprinnelig kommer ifra eller når den oppstod. Det er ikke usannsynlig at den har kommet sjøveien. Uroer av halm har vært vanlig i store deler av Europa. Vi vet at i Karelen, som tidligere var en del av Finland, lagde de slike uroer av siv.

Prosessen

Innhøsting av takrør (siv) kan gjøres året rundt. Tradisjonelt ble det høstet inn om vinteren/ våren. Da er sivet vissent og har en grå farge. Vår erfaring derimot viser at strå som er plukket om høsten, får en mer gyllen farge, og blir vel så bra å arbeide med. Takrør vokser i mange tjern og myrer på Karmøy. Vi høstet våre i Visnesvannet.

Vi sanket siv som var like tykke og rette, knepte og vrei, og dermed løsnet «skallet». Sivet ble delt i 3 ulike lengder, 8, 16 og 32cm lange staver. Vi prøvde ut ulike verktøy til kuttingen, både barberblad, skalpell og liten «tapetkniv. Det var et møysommelig arbeid, og sivet sprakk lett.

Kruna er bygd opp av oktaeder. Det vil si 8 likesida trekanter.

Til et oktaeder trenger vi 12 like lange staver.

  • Stavene våre er 32, 16 og 8 cm.
  • Vi bygde 1 stor, 6 mellomstore og 6 små oktaeder.
  • Vi tredde 12 likelange staver inn på en bomullstråd for så å legge et kvadrat og så legge 2 staver på hver side av kvadratet.
  • Vi knyttet det fast i hjørnene og løftet 2 trekanter opp og 2 trekanter ned og knyttet fast.
Sammensetning av kruna

Kruna er bygd rundt det store oktaederet. Den kan bygges ut med flere oktaeder.

Pynting av kruna

Den ble pyntet på samme måte som de senere pyntet juletre, med ekte levende lys, norske flagg, korger av farga papir og glitter.

Andre bevarte julekruner fra Karmøy
  • Karmsund folkemuseum har en julekrune som er laget i 1960 av Endre Saltveit (f. 1911)
  • Norsk Etnologisk Granskning (NEG) har en skisse fra Peder Skeie (f. 1889), laget i 1950 slik han husket den.
  • Museet i Mælandsgården i Skudeneshavn har og ei julekrune. Den er laget av Fredrik Mannes(f. 1869), slik han husket den fra sin barndom.
Studieringen bestod av

Solveig Kristine Solberg Kjellevold, Hannebeth Sund, Kristi Enger Grønstøl, Sigrun Høydal Ebne og Harald Ottøy