Vet du hva sjonaleister er? I Magasinet Husflid får du svar på nettopp det – og alt annet du ikke visste at du lurte på om bunaden.

MAGASINET HUSFLID: Årets andre utgave av Magasinet Husflid er en ekstra stor spesialutgave, dedikert til bunaden fra første til siste side.

Leserne får bli med på bryllup i Ringebu stavkirke, lære å brodere initialer og bli bedre kjent med bunadene i Valdres, der det er over 15 ulike varianter. For å nevne noe!

Bunadspesialen sendes ut i disse dager, og vil ankomme de fleste postkasser før skjærtorsdag. Forsiden prydes av den rekonstruerte bunaden fra Sigdal, Eggedal, Krødsherad og Flå. Å lage en bunad er virkelig detaljenes kunst…

Bunaden på forsiden tilhører bunadtilvirker og husflidhåndverker Camilla Aspenes Goffeng. Både sølvkniplingen og perlenettet er laget for hånd – to gamle og intrikate teknikker som holdes i live gjennom bunadene våre. Bildet er tatt av fotograf Astrid Waller på Ramme  kafé og gårdsbutikk.

HISTORISK DYPDYKK OG MODERNE BUNADSBRYLLUP
Magasinet Husflids redaktør Hanne Kathrine Bratholt har sommerfugler i magen før bunadspesialen sendes ut til over 20 000 postkasser over hele Norge.

– Vi har slått på stortromma med denne gullutgaven, som er en feiring av bunadbruken i Norge. I desember i fjor ble tradisjonshåndverket og den sosiale praksisen skrevet inn på UNESCOs liste over levende kulturarv. For å gjøre ekstra stas på bunaden er det gullfolie på forsiden, som står i stil med alle de vakre håndverksdetaljene i form av kniplinger, glassperler og draktsølv, sier redaktøren.

Vet du hva sjonaleister er? Det får du svar på i denne lille smakebiten på Magasinet Husflids bunadspesial, nr 2/25:

Målet med Magasinet Husflids bunadsspesial er å løfte fram det unike håndverket som ligger bak Norges rundt 450 ulike bunader, men også å skape nysgjerrighet rundt bunadshistorie og gi leserne lyst til å skape selv.

TIPS TIL NYBEGYNNERE
Leserne får bli med når Synøve Lie (35) får oppfylt drømmen om å gifte seg i et storstilt bunadsbryllup i Ringebu stavkirke. Hun har selv laget brudedrakta fra Flesberg, en rekonstruert bunad basert på draktskikken på 1700-tallet. Antrekket var toppet med en krone i ekte sølv.

Redaktør Hanne Kathrine Bratholt er stolt over Magasinet Husflids bunadsspesial. For første gang på 59 år er det gull på forsiden. Foto: Astrid Waller. 

Hva skiller en rekonstruert bunad fra en vanlig bunad? Og hva er egentlig en folkedrakt? Dette kan du lese mer om i saken om hvordan idealene har endret seg fra de første bunadene ble tatt i bruk for rundt 150 år siden og fram til i dag.

Marie Haugeng Jørgensborg deler sine beste nybegynnertips. Hun var bare 16 da hun startet på sin første bunad. Og du får møte syv engasjerte bunadspersoner – inkludert 13 år gamle Even, som lager sitt eget bunadsølv.

Som alltid inneholder også magasinet oppskrifter man kan prøve selv. Den ene er et enkelt startprosjekt: Initialer i korssting som kan broderes som en synlig eller usynlig del av bunaden. Den andre oppskriften er et strikket og heklet sjal fra Gudbrandsdalen, ved navn bondeturkle.

Å merke eiendeler med initialer var vanlig praksis før i tida. I Magasinet Husflid får du steg for steg-oppskrift på hvordan brodere initialer og årstall med korssting, for eksempel på en bunadskjorte i lin. Foto: Helene Moe Slinning

FORTIDENS TRÅDER FORTELLER
Redaktør Hanne Kathrine gleder seg allerede til 17. mai, da hun skal studere alle de fargerike bunadene og draktene, som alle bærer med seg historier om skaperglede, tradisjoner, identitet og lokal tilknytning. Og ikke minst vitner hvert eneste håndlagede plagg om et uendelig antall timer fylt med konsentrasjon og handlingsbåren kunnskap.

I bunadspesialen skriver hun om nettopp det å lage bunaden sin selv. Under kan du lese hele lederteksten, som åpner magasinet:

En av redaktørens formødre laget antagelig denne korte trøya, en gråkupte, for rundt 100 år siden. Utsiden er prydet med det fargerike broderiet som karakteriserer setesdalsbunaden, løyesaumen. På innsiden er det uttallige knuter og trådsprang – et befriende syn, synes hun. Foto: Astrid Waller.

Innsiden ut

Vrangen skal være like fin som retta. Fest aldri tråden med knute. De to læresetningene fløy gjennom hodet på meg da jeg kikket på innsiden av den vakre, gamle gråkupta til setesdalsbunad, som jeg har arvet. Jeg måtte rett og slett le! For riktignok er løyesaum en broderiform som umulig kan bli lik på rette og vrange. Men maken til trådkaos på baksiden skal man lete lenge etter! Spørsmålet har surret i hodet mitt lenge: Tenker folk at bunaden skal være så perfekt at det er umulig å lage noe av den selv? Jeg håper ikke det. For noe av grunntanken med bunaden – slik Hulda Garborg formulerte det for over 120 år siden – var at den skulle lages av personen som skulle bruke den. Bunaden trenger ikke være feilfri. Da kunne man like gjerne overlatt broderijobben til en maskin. Men maskinbroderi mangler alt det bunaden oser av. Personlig skaperglede. Fingerspissfølelse. Kjærlighet og omtanke, for bunaden i seg selv, tradisjonene den representerer og personen som skal bruke den. Norsk institutt for bunad og folkedrakt har undersøkt. Kun 14 prosent av de spurte har laget hele eller deler av en bunad som privatperson. Det tallet håper jeg vil vokse. For det er nettopp tradisjonshåndverket, sammen med den sosiale praksisen, som har gjort at bunadbruken i Norge er innskrevet på UNESCOs liste over menneskehetens immaterielle kulturarv. Bunadspesialen er en feiring av denne internasjonale anerkjennelsen. Det krever lærevilje, tid og tålmodighet, men mange kan lage noe til bunaden sin selv. Om du ikke har gjort det ennå, kan jeg anbefale å prøve! Hanne Kathrine Bratholt, redaktør i Magasinet Husflid Bildet viser Hulda Garborg i sin egenkomponerte bunad, inspirert av draktskikken i Hallingdal. Foto: Ukjent/Anne Musea i Nord-Østerdalen

Magasinet Husflid ble relansert i februar 2025, med nytt navn, nytt format og nytt design. Publikasjonen som tidligere het Norsk Husflid er blitt utgitt av Norges Husflidslag siden 1966.

Magasinet selges i 34 husflidbutikker over hele landet og i Norges Husflidslag nettbutikk. Se forhandlerlista her.

Magasinet Husflid nr 2/2025 er en bunadspesial. Forsiden viser livet og bringeduken til en rekonstruert bunad fra Sigdal, Eggedal, Krødsherad og Flå. 

Er du abonnent eller medlem i Norges Husflidslag og har ikke mottatt bladet i posten innen påsken er over? Gi beskjed om uteblitt magasin til Fagpressens Kundesenter på epost kundesenter@fagpressen.no  eller telefon 21 04 77 46 (åpent mandag til fredag, kl 8-16).