Bunadsmarkedet i Norge er stort og kan fremstå som uoversiktlig. Hvor blir egentlig bunaden laget? Hvilken bunad skal du velge? Hva er lov og ikke lov? For at du skal få en bunad du blir fornøyd med og som du har glede av i mange år har vi satt sammen en liste over hva du bør tenke gjennom før du kjøper bunad.

Rekonstuert Hedmarksbunad, Østfoldbunad og Landingsdrakt. Foto: Anne Marte Før

Bunader representerer norsk kultur og tradisjon, likevel produseres en stor andel helt eller delvis i utlandet. Da er det gjerne i lavkostland i Europa eller Asia. Noen forhandlere er åpne om produksjon i utlandet mens andre er mer tvetydige slik at du som kunde kan tro at du kjøper et helnorsk produkt mens sannheten er en annen. Denne problematikken fører til utfordringer for opprettholdelse og videreføring av bunadtradisjonene i Norge.

Norge har en rik bunadtradisjon med rundt 450 bunader og folkedrakter. Bruk tid på å velge hvilken bunad du vil ha. Kanskje finnes det både flere typer bunader og flere varianter enn du er klar over?

 

1. Finn informasjon i bøker

Du vil ikke finne all informasjon på internett. Se etter gode bøker som omhandler bunadene du er interessert i. Gå på biblioteket og lån bøker! Et godt tips er å starte med Norsk Bunadsleksikon, der de aller fleste av landets 450 bunader er med. Den har også et godt innledningskapittel om bunadshistoria. Fra 2021 overtok Store Norske Leksikon de digitale publiseringsrettighetene til bunadleksikonet, og alle tekstene finnes nå på snl.no.

 

2. Finn en bunadtilvirker

Når du har valgt hvilken bunad du ønsker, må du finne en håndverker, eller en håndverkerbedrift, som kan lage den. Norges Husflidslag har både butikker og husflidhåndverkere som har stor faglig kompetanse på bunadtilvirkning. Flere av Norges Husflidslags lokallag er forhandlere av sin lokale bunad. Undersøk med lokallaget i regionen for din bunad.

 

3. Vil du sy bunaden selv?

Er du glad i håndarbeid, er det både morsomt og givende å sy bunad. Da får du sette deg inn i teknikker og materialkunnskap utviklet gjennom generasjoner, og du er med på å holde vår unike kulturarv levende. Flere lokallag holder kurs for deg som vil sy hele eller deler av bunaden selv. I kurskalenderen kan du se hva som tilbys nær deg. Les mer om å sy bunad selv her.

 

4. Ta mål hos din lokale Husfliden-butikk

Flere Norsk Flid butikker og Husfliden-butikker samarbeider slik at du ofte kan ta mål i din lokale husflidsbutikk, selv om bunaden skal produseres et annet sted i landet. Forhør deg med din forhandler.

 

5. Vit hva du betaler for

Å kjøpe bunad er en investering og det ligger mange timers arbeid bak en ferdig bunad. Forhør deg om pris på bunaden hos ulike forhandlere, slik at du får en viss ide om hva det normalt ligger på. Er prisen veldig lav er det kanskje noe som ikke er helt som det skal? Husk at norske håndverkere betaler moms og at en bunadstilvirker med verksted dermed tar høyere pris enn en som syr som hobby.

Les mer om Norges Husflidslags arbeid med opplæring og utdanning innen bunadtilvirkerfaget.

 

6. Spør om alt du lurer på

Når du besøker en bunadsbedrift, spør om alt du lurer på. Hvor blir bunaden produsert? Er det prøving underveis? Kan bunaden legges ut senere? Hva hører til av tilbehør? Hvordan knyter du silketørklet i halsen eller hosebåndet under kneet? Det er lov å spørre! En seriøs bedrift setter pris på engasjerte kunder og deler gjerne av sin fagkunnskap.

Lurer du på hvordan du skal ta vare på bunaden eller vaske bunadsskjorta? Les våre beste tips til vask og stell av bunad.

 

7. Få oversikt over bunadens variasjoner

Mange bunader har ulike variasjoner, der du kan velge mellom ulike farger eller stoffkvaliteter, ulike broderier, ulike knapper eller variere annet tilbehør. Be om å få se alle plaggene bunaden består av og få en oversikt over de valgmulighetene du har. Kanskje blir du overrasket over hvor mye du kan velge?

 

8. Bli kjent med stoffene i bunaden

Er silkedamasken i livet laget i silke eller polyester? Er brodergarnet faktisk ull? Er noen av stoffene håndvevd? Hvor er stoffene produsert? Mange ullstoff blir produsert i Norge, men noen ullstoff blir også produsert i utlandet, slik de alltid har vært. Alle stoffer av silke blir også produsert i utlandet. Norge har nemlig aldri hatt egen silkeproduksjon. Hvor lin og bomull er produsert varierer; de kan være vevet både i Norge og i utlandet.

 

9. Hva skal du ha på hodet?

Det finnes mange ulike hodeplagg, og flere bunader har særegne varianter knyttet til lokal tradisjon. Det er ulike hatter og luer for herrebunader og mange ulike varianter av bånd, luer og skaut for kvinnebunader. Tradisjonelt har hodeplagg, sammen med andre markører som belte, mengde sølv og farge på strømper, markert skillet mellom gifte og ugifte kvinner. Hva brukes til bunaden din?

 

10. Hvilket sølv skal du ha?

Ulike områder har ulike varianter og utforminger på sølvtilbehør. I tillegg til enkelte større sølvprodusenter, finnes det mange dyktige lokale sølvsmeder som holder fast ved lokale variasjoner og som lager håndlaget sølv etter kopi av gammelt. Finn lokale sølvsmeder blant Norges Husflidslags Husflidhåndverkere. Husflidsbutikkene har også et godt utvalg av bunadsølv, og kan gi gode råd.

I dag bruker mange mye sølv, men husk at du ikke trenger alt med en gang. Flere søljer eller støler til sølvbeltet kan man fylle på etter hvert hvis man ønsker. Slik tar du vare på sølvet ditt.

 

Og til slutt: Husk å lytte til håndverkeren! De kan faget sitt best.

Lykke til!