Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
1. apr 2025|
Arrangement|Holdbart|
Bærekraft i hverdagen, bærekraft gjennom husflid, og bærekraft for hele livet. Lørdag 14. juni samles vi som tenker gjennom hendene våre, og som tenker på bærekraft på Sentralen i Oslo.
På Holdbartfest ønsker vi å heve statusen til husflid og tradisjonshåndverk og vise hvordan praktisk kunnskap henger sammen med en mer bærekraftig livsstil. Velkommen til alle dere med interesse for en «grønnere» livsstil, reparasjon og vedlikehold og som ønsker mer praktisk kunnskap om disse temaene. Arrangementet skal inspirere til bærekraftige valg gjennom foredrag, gi praktisk kunnskap gjennom workshops og kurs, og salgsboder med bærekraftige produkter basert på tradisjonelle håndverksteknikker.
Hva kan jeg gjøre for en mer bærekraftig garderobe? Hvordan kan jeg unngå mikroplast på kjøkkenet? Hva gjør jeg når knappen spretter fra skjorta? Disse spørsmålene kan som regel svares med håndverk. På Holdbartfest kan du ta del i diskusjonen om en mer bærekraftig framtid gjennom håndverk.
Lørdag 14. juni kl. 11-16 på Sentralen i Oslo skal det være kurs, foredrag, workshop og et grønt marked. Arrangementet er gratis for alle. Velkommen!
Husflid handler om å utnytte tilgjengelige ressurser, lage nyttige og vakre produkter og gjøre det med «flid». Det hviler dessuten på kunnskap utarbeidet gjennom generasjoner og er del av vår levende kulturarv. På kurs med Jeppe Garly kan du lære å spikke dine egne kjøkkenredskaper egne hender og enkle verktøy. Foto: Even Lundefaret
Alle foredrag foregår i Hvelvet.
Møt foredragsholderne
Fast Fashion – prisen BAK de billige klærne Lisa Blom @frublomlisa
Hva koster egentlig klesbransjen samfunnet vårt? I dag dominerer fast fashion, og vi fristes til å kjøpe, bruke og kaste klær i et forrykende tempo. Mange mennesker er fanget i moderne slaveri i klesindustrien. Hvem betaler prisen for våre klesvalg? Bli med, for et tankevekkende foredrag der vi utforsker:
-Hvordan overforbruk av klær påvirker både mennesker og miljø -De skjulte arbeidsforholdene i klesindustrien -Hva skjer med klærne vi kaster? -Hvordan vi alle kan bidra til en positiv endring Bli en del av løsningen. La oss sammen skape en mer bærekraftig fremtid! Lisa Blom er en erfaren kjole- og draktsyerske samt bunadtilvirker. I tillegg er hun en engasjerende foredragsholder som brenner for klær, miljø og menneskerettigheter.
Øvre Brekkebakkdn – En gjenbrukshistorie Tor-Evert Grøndal @ovre_brekkebakkdn
Hvordan skaper man et hjem med historie og sjel ved å bruke det man har? I dette foredraget tar Tor-Evert Grøndal deg med på en reise gjennom gjenbruk, håndverkstradisjoner og bærekraftige valg i oppussingen av Øvre Brekkebakkdn – en ødegård kjøpt for 50.000 kr, og med en startkapital på kun 20.000 kr. Grøndal er kjent fra NRK-serien Der ingen skulle tru at nokon kunne bu, hvor hans reise med å gjenreise denne ødegården har blitt fulgt gjennom flere episoder. Nå deler han historien bak prosjektet – fra de første utfordringene til kreative løsninger der gjenbruk har stått sentralt.
Gjennom inspirerende bilder og historier får du innsikt i hvordan gamle materialer kan gis nytt liv – som når gammelt panel blir kjøkkenfronter, men også feil og erfaringer gjort underveis. Foredraget gir også praktiske tips til hvordan man kan vurdere hva som er verdt å ta vare på under oppussing, og hvordan tradisjonelt håndverk kan kombineres med en moderne, bærekraftig livsstil.
Økt verdi og bevissthet om lokale tekstilressurser og småskalaprodusenter i Norge Nina Alsborn @yernforyarn
I vår tid er det viktig å finne måter å øke bevisstheten om lokale tekstilressurser og materialer, samt å ivareta dem og øke deres verdi. Det er også på høy tid å fremheve de flotte småskalaprodusentene vi har i Norge i dag, som brenner for lokal tekstilproduksjon. Nina Alsborn, styreleder og medgrunnlegger av Fibershed Norge, har erfaring som produksjonsleder ved et av Norges første småskalaspinnerier. I sitt innlegg vil Nina fokusere på hvordan Fibershed-bevegelsen, som vokser over hele verden, samler verdikjeden for lokalprodusert tekstil basert på lokale og naturlige råvarer. Hun vil også belyse prosjektet «Tekstilbønder og motelandbruk», der norsk landbruk fremheves ikke bare som en produsent av mat, men også av tekstil.
Håndverk for fremtiden Ingeborg Malterud
Ingeborg Malterud er kompetansepolitisk ansvarlig i arbeidsgiverforeningen NHO Service og Handel. Malterud vil ta utgangspunkt i håndverksfagenes sentrale plassering i norsk utdanningspolitikk, yrkesfagenes kår i norsk kompetansepolitikk, rammene for norsk næringsliv, arbeid med sirkulærøkonomi og materialenes plass i de overordnede linjene i klima- og velferdsutviklingen når hun inntar Holdbartfest 2025. Når man stolt bærer tradisjoner i et håndverk, hvordan skal man samtidig få frem den store, relevante, samfunnsnyttige fremtidsrelevansen?
Fikselaug – reparer og forleng levetiden til klærne dine Vestre Aker Husflidslag inviterer til et stort Fikselaug for alle som ønsker å gi nytt liv til klær og tekstiler. Her lærer du enkle, praktiske reparasjonsteknikker som gjør det lett å ta vare på favorittplaggene dine. På et slikt Fikselaug ønsker vi å løfte fram den dagligdagse fiksingen og vise hvor enkelt det er å reparere og forlenge levetiden til klær og utstyr. Gjennom husflid får vi en bedre forståelse av hvor ting kommer fra og hvorfor det er verdt å ta vare på dem. Uansett om du er erfaren eller helt ny til reparasjon, står Vestre Aker Husflidslag klare til å veilede deg. Ta med klær du ønsker å reparere, Vestre Aker Husflidslag stiller med utstyr og materiell.
Flekkfjerning på ulike tekstiler Lisa Blom, bunadstilvirker og miljøforkjemper, viser deg hvordan redde favorittskjorta du har fått rødvin på, jeansen med ketchup-flekk, eller bunadsskjorta gullgutten har smurt 17.mai-isen i. Flekkfjerning kan spare miljø, penger, og stress, men ikke alle flekker er skapt like. Lisa kan hemmelighetene for å få vekk selv de verste flekkene. Du behøver ikke ta med flekker, eller få flekker underveis, Lisa har med flekkete stoffer selv som du kan prøve å fjerne. Under workshopen skal du få et skriv med alle hemmelighetene på og mulighet til å kjøpe med hjem På Stell-såpe, flekkenes verste fiende.
For at alle skal få best mulig opplevelse er workshopene begrenset til 10 stykker per workshop, men workshopen kjøres flere ganger. Nøyaktige tidspunkter vil annonseres i løpet av april.
Å ta vare på tingene våre, utnytte ressursene rundt oss, reparere, lage og gjenbruke er et viktig steg mot et mer bærekraftig samfunn. Og dette er nettopp hva husflid og tradisjonshåndverk handler om. Foto: Tove Breistein
Bli med på kurs og lær grunnleggende håndverksteknikker fra erfarne håndverkere. Enten du vil mestre håndsøm, bruke symaskin og skifte glidelås, eller lage dine egne kjøkkenredskaper i tre. På disse kursene får du praktisk kunnskap du kan bruke videre. Dette er perfekt for deg som vil prøve noe nytt eller bli tryggere på dine håndverksferdigheter. Meld deg på og skap noe med egne hender! Kursene koster 100 kr og krever påmelding.
Lær å skifte glidelås, kurslærer Marie Bruce – til påmelding Tidspunkt: kl. 11-13: skift glidelås i jakke, kl. 14-16: skift glidelås i jeans
Marie Årsland Bruce, forfatteren bak boken «Fiks ferdig!» og Maries grønne tråd, viser deg hvordan du kan skifte glidelås i ulike typer jakker og hvordan du kan skifte glidelås i bukser. Du vil få en prøvelapp og glidelås på kurset og fremgangsmåten printet ut på papir som du kan ta med deg hjem. Det kan være en fordel om du har sydd på symaskin før, men ikke et krav. Du trenger ikke ta med noe utstyr eller noe klesplagg til dette kurset. Har du en jakke med ødelagt glidelås hjemme, lærer du teknikkene slik at du kan fikse den når du kommer hjem igjen.
Sy en marsma, kurslærer Barbro Storlien – til påmelding Tidspunkt: kl. 12-15
For å reparere klær trenger du gode synåler. På dette kurset syr du en marsma, et etui til å oppbevare nålene dine i. Samtidig lærer du sting som er nyttige å kunne, blant annet forsting, leggsøm, korssting og franske knuter og å sy i en knapp. Kurslærer har med materialpakke som inneholder alt du trenger av utstyr, men det er kjekt om du har med en saks.
Spikk et kjøkkenredskap, kurslærer Jeppe Garly – til påmelding Tidspunkt: kl. 11-14
Bli med på kurs i grunnleggende spikketeknikker. På kurset lager vi et flatt kjøkkenredskap i fersk bjørk fra Telemark – for eksempel en stekespade, burgerflipper eller kanskje en smørekniv. Siden vi jobber med et flatt emne, trenger vi kun en kniv og en øks, og det er disse to verktøyene vi skal fokusere på. Jeppe vil veilede oss gjennom de grunnleggende grepene og teknikkene på en rolig og avslappet måte, slik at du etter kurset kan øve deg på spikking på en trygg og effektiv måte. Jeppe er opprinnelig dansk og jobber til daglig som håndverkslærer på Seljord folkehøgskule, hvor han driver sin egen sløydlinje, @Sloyd_Spikk_og_Smi. Han er også med på å arrangere Sloydfest.no og er aktiv i det lokale husflidslaget. Med mange års erfaring og en stor lidenskap for spikking og trearbeid, vil han dele sin kunnskap og inspirasjon med oss på kurset.
Kom på marked fylt med unike, bærekraftige og holdbare produkter – alle laget av dyktige håndverkere fra hele Norge. Her finner du kvalitetshåndverk som varer, skapt med kjærlighet til materialer, tradisjoner og miljøet. Utforsk salgsbodene, møt håndverkerne og se hvordan ekte håndverk tar form. Noen utstillere vil demonstrere teknikker og vise hvordan godt håndverk kan vedlikeholdes og repareres for å vare enda lenger.
Liste over salgsboder og håndverkere kommer.
Sentralen ligger i Øvre Slottsgate 3, 0157 Oslo.
Det er tilrettelagt for adkomst med rullestol og barnevogn.
På Sentralen er det mulig å kjøpe mat og drikke – Sentralen Kafeteria fra kl. 11:00 – Hitchhiker Restaurant fra kl. 12.00 – Takterrassen Mynt fra kl. 14.00
En fotograf vil være tilstede under arrangementet for å ta bilder for Norges Husflidslag. Bildene kan bli brukt på Norges Husflidslags nettsider, sosiale medier og nyhetsbrev, og i Magasinet Husflid. Dersom du ikke ønsker å bli tatt bilder av, vennligst gi beskjed til instruktøren på kurset eller si fra til fotografen.
Å ta vare på tingene våre, utnytte ressursene rundt oss, reparere, lage og gjenbruke er et viktig steg mot et mer bærekraftig samfunn. Og dette er nettopp hva husflid og tradisjonshåndverk handler om. Holdbart var Norges Husflidslags satsing fra 2019-2024, som så spesielt på sammenhengen mellom husflid og bærekraft. Holdbart var knyttet til FNs bærekraftsmål nr.12: Ansvarlig forbruk og produksjon. Overforbruk og avfall må reduseres, og varer må produseres med lavere miljø- og klimabelastning. Norges Husflidslag ønsker å fremme holdbare produkter som er laget for å vare, og inspirere til å reparere, gjenbruke og ta vare på tingene våre i stedet for å kaste og kjøpe nytt.
Til butikken
Din handlekurv er tom.