«Dere må legge flid i arbeidet», gjentok formingslæreren til stadighet på barneskolen. Holdbart er kvalitet, men hva er kvalitet? Dette er en historie om flid og en prima kommode til besvær.

«Dere må legge flid i arbeidet», gjentok formingslæreren til stadighet på barneskolen. Vi forsto etter hvert hva hun mente med flid. Skulle vi brodere, var det ikke et sting som kunne bli stående en millimeter skjevt, for da var det bare å rekke opp. Skulle vi sy gympose, måtte sømmen syes eksakt en cm innenfor kanten, ellers ville det være fare for at hele posen raknet opp, og det ønsket ingen av oss. Skulle vi snekre skrin, måtte vi lære oss å merke opp på millimeteren, for ellers ville det bli vanskelig å sette det sammen etter saging for hånd.

Vi kom ingen vei med slurv, for da måtte alt gjøres på nytt. Det var strengt, men vi lærte noe!

«Dere må lære dere å høvle ned en kvart millimeter med høvelen», sa læreren på møbelsnekkerlinja. Og dette med flid lå selvsagt i bevisstheten da jeg begynte å lage en kommode, i heltre furu, med 4 skuffer.

Et av kriteriene, for å få en fornøyd lærer, var at skuffene skulle kunne dyttes inn med et lett trykk med lillefingeren. Jeg var stolt da jeg kunne ta kommoden hjem og begynne å bruke den. Men, etter en lang sommer med mye fuktighet i lufta, var det ikke mulig å få ut en eneste skuff. Skuffene satt dønn fast.

Da husket jeg på teorilæren om treet som er hygroskopisk, og krymper og sveller i samsvar med luftfuktigheten i rommet.

Det ble satt på god varme i rommet, og skuffene «løsnet» etter et par uker. Så var det bare å høvle av noen «kvarte millimeter» til. Kommoden bruker jeg den dag i dag. Den er fortsatt like fin, 47 år etter at den ble lagd, men litt slitt i lakken.

Kvalitet er noe som må læres fra barnsben av. Det er en ferdighet som må utvikles over tid. Kvalitet er noe vi kjenner med fingrene, og sanser med øyne og nese. Søker vi definisjon på Google får vi følgende svar i Store norske leksikon:

«Kvalitet er tings måte å være på, tingens beskaffenhet. Når ordet kvalitet brukes om sanseinntrykk, betyr det spesifikk karakter. For en gjenstand eller tjeneste kan man enkelt si at kvalitet er evnen til å tilfredsstille brukerens krav og forventninger. I dagligtale brukes ordet kvalitet om god beskaffenhet og verdifulle egenskaper. I handel betegnes ofte en vares kvalitet som prima, sekunda osv. etter vedtatte normer for vedkommende vare».

Kvalitet er tings måte å være på. Innen filosofien deles egenskaper tradisjonelt i primære kvaliteter, for eksempel utstrekning, form, bevegelse og sekundære kvaliteter, f.eks. farge, varme, smak og kalles gjerne sansekvaliteter.

Jeg velger å tenke på min kommode som prima og i topp kvalitet, selv om den også har vært til litt besvær!