Gimping, også kalt hårnålshekling eller Hairpin Lace på engelsk, er en håndarbeideteknikk som går ut på å lage remser av garn for så å hekle disse sammen. Gimping utføres ved at man lager løkker rundt en U-formet nål, kalt gimpegaffel.

Kurset

Halden Husflidslag har hatt håndarbeideteknikken gimping på Rødlista og har da arrangert to kurs i teknikken. Et nybegynnerkurs høsten 2015 og et videregående kurs våren 2016. Kurslærer, Vigdis P. Driveklepp var kurslærer på begge kursene og lærte deltagerne både om gimpeutstyr og teknikk.

Deltakerne lagde blant annet vesker, skjerf, puter og duker.

Metode

Utstyret som trengs er en gimpegaffel og en heklenål. Gimpegaffelen var tidligere formet omtrent som en U, med flat bunn. De nye er to pinner satt sammen med en regulerbar «avstandskloss». Dette gjør gimpegaffelen mer fleksibel. På samme pinne kan man da lage flere bredder. Det er også mye lettere å ta av det ferdige arbeidet uten å måtte begynne på nytt når det ikke er plass til flere masker.

Gimping utføres ved at man lager løkker på gimpegaffel. Garnet skal legges rundt pinnene og hekles sammen slik at det blir dannet en bord med løkker langs sidene.

Løkkene festes i hverandre ved å hekle fastmasker mellom benene i U-nålen. To gimpede rader festes til hverandre ved å hekte løkkene inn i hverandre. Arbeidet blir veldig delikat, og teknikken passer fint til sjal, babytepper, gensere, topper og skjørt.

Gimpegaffel får man kjøpt i mange garnbutikker og hos Husfliden. En introduksjon til Hairpin lace på engelsk finner du på Stitch Diva Studios. Hvis du vil holde deg til norsk, så kan du finne boken «Gimping» fra 1973 av Herdis Warberg på www.nb.no. Søk på gimping, boken er tilgjengelig på nett for alle med norsk IP-adresse.

 

Denne teksten med flere flotte bilder kan du laste ned som pdf her: