På Norsk Skogmuseum i Elverum er det tatt vare på en vott fra Grue. Den er strikket av to-tråders hjemmespunnet garn, med svart oppleggstråd og grå vrangbord. Votten for øvrig har sjakkruter i grått og grønt, 2 x 2 masker. Den kan se ut som en ganske alminnelig arbeidsvott.

Det som imidlertid gjør votten så spesiell, er vadmelsbota som er sydd på inni håndgrepet. Dermed blir votten varmere og mer slitesterk for den som skal gripe rundt et redskap eller holde i hestetømmer når det er sprengkaldt. Dette er kjennetegnet på Grepvotten fra Grue.

 

Å sy på bota, kalles ”å grepa votten”.  Det kan gjøres med det samme votten er ferdigstrikket, eller når den er godt brukt, nærmest utslitt. Bota, eller ”grepet” som noen sier, er kun et stykke vadmel som klippes og tilpasses hvert enkelt vottepar. Kanten på stoffet må ikke brettes, derfor må det brukes vadmel eller annet stoff som ikke rakner. Tidligere ble det nok ofte brukt en slitt vadmelsbit som ble sydd på med lintråd eller ullgarn. Et nyttig hjelpemiddel kan her være ”grepa-lester”, som puttes inni votten og tommelen når en syr.

Nå har Grue Husflidslag valgt å sette Grepvotten fra Grue på Rødlista, fordi kunnskapen om denne husflidstradisjonen er i ferd med å gå i glemmeboka.

 

 

 

 

Ei arbeidsgruppe i Grue Husflidslag, ledet av Margit Bredesen, tok på seg å rekonstruere votten fra Skogmuseet. De prøvde ut garntyper, laget arbeidsbeskrivelse og mønster og strikket en mengde modeller. Det skulle vise seg at det var få i bygda som visste hvordan grepvotten skulle lages. Men heldigvis fikk de svært god hjelp av Sonja Skyrudsmoen (1930-2013) som kunne fortelle hvordan hun hadde lært ”å grepa votten” allerede som sjuåring.

Resultatet av dette ble så samlet i en brosjyre med mange fine foto.

Grue Husflidslag har laget materialposer for salg. Disse inneholder garn til en voksen vott, vadmel til ”grepet” og brosjyre. Vi har også ferdige votter for salg. Til dame- og herrevottene har vi brukt garn i sauens farger, mens barnemodellene er mer fargerike.

For mer info om Grepvotten fra Grue og Grue Husflidslag, ta kontakt med Marit Aas. Mob: 971 22 992  E-post: 

Mer om Grepvotten fra Grue finnes i:

–       Ingebjørg Gravjord: ”Votten i norsk tradisjon” s. 88

–       Norsk Husflid, nr. 5/2011