Du er logget inn som
husflid.no
Norges Husflidslag
0
Nettbutikk
Min side
5. feb 2025|
Tekst: Margrethe Ballo|
Bunad og folkedrakt|Rødlista|
Torsdag 6. februar vil samenes nasjonaldag feires i hele Sápmi – Norge, Sverige, Finland og Russland. Dagen kalles også Samisk folkedag og Samefolkets dag.
Nordreisa Husflidslag hadde drop-in kurs i kråkesølvbroderi på Samenes Nasjonaldag ved Hill's cafe i 2024. Kråkesølvbroderi er en applikasjonsteknikk som finnes i flere samiske drakter. Fra venstre Anne Karin Rosengren, Robert Hill og Keth Fossvoll.
Den samiske kulturen og håndverket er en del av vår organisasjon. Vi er så heldige å ha Husflidhåndverkere og lokale husflidslag som jobber med videreføring av samisk håndverk, duodji, og er sterke kulturbærere på hver sin måte gjennom kurs og næring. De er formidlere av tradisjonshåndverk, holder kulturarven levende og tar vare på kunnskap som er bygget opp gjennom generasjoner.
Bli Husflidhåndverker du også Bli medlem i ditt lokale husflidslag
Duodji og Gákti: En levende praksis Duodji er tradisjonelt samisk håndverk og begrepet er forenlig med sløyd, husflid, kunsthåndverk og brukskunst. Duodji omfatter hardsløyd, garraduodji og myksløyd, dipmaduodji. Håndverket er en essensiell del av den levende kulturen hos den samiske befolkning, og duodji beskriver både det å skape noe og det som blir skapt.
Den mest gjenkjennelige delen av duodji er for mange samenes drakt, gákti. Gákti, kalt kofte på norsk, er samenes tradisjonelle klesdrakt og er en del av den myke sløyden. Koftene blir brukt til høytider, men blir også brukt som et hverdagsplagg. Med ulike mønstre, hodeplagg, skolisser og belter viser en kofte bærerens lokale tilhørighet og samiske identitet.
Samisk håndverk er en levende praksis. Det vil si at tradisjoner og kunnskap blir overført mellom folk og generasjoner. Lokale husflidslag og håndverkere er med på å opprettholde dette gjennom formidling og kurs i ulike praksiser av duodji. Medlemmer i et lokallag kan besitte mye god kunnskap om lokale tradisjoner og håndverk.
Vi er stolte av våre medlemmer som viderefører den immaterielle kulturarven og viser frem det store mangfoldet vi har av husflid og håndverk i hele landet!
Norges Husflidslag ønsker å gratulere med dagen! Lihkku sámi álbmotbeivviin! – Nordsamisk Læhkoe saemiej åålmegebiejjine! – Sørsamisk Vuorbbe sámij álmmukbiejvijn! – Lulesamisk Vuärrbe sáme älbmukbejvijn! – Pitesamisk Šiõǥǥ saa’mi meersažpeei´v! – Skoltesamisk Lihkuos sämij ålmagenbiejvieb! – Umesamisk
I denne teksten er det blitt brukt nordsamiske ord. Det finnes flere samiske språk i Sápmi og i Norge er språkene nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk mest brukt.
Bilder av medlemmer i Norges Husflidslag med tilknytning til Troms og Finnmark 1: Aleksander Hansen fra Birtavarre i Lyngenkofte, Ivgugákti. 2: Margrethe Ballo fra Tana i Tanakofte, Deanugákti. 3: Astrid Marie Holm Solbakken fra Manndalen i Lyngenkofte, Ivgugákti. 4: Kvinnelua gobbágahpir. Luetype brukt i Lyngenområdet. Beslekter på ládjogahpir i Loppa. 5: Jørn Hugo Monsen fra Kåfjorddalen i Lyngenkofte, Ivgugákti. 6: Ole August Rosengren og Anne Karin Rosengren fra Nordreisa i Loppa-Kvænangen-Alta kofte, Láhppigákti. 7: Alva Kristine Osvoll Nilsen fra Olderdalen i Lyngenkofte, Ivgugákti. 8: Ann Merethe Sørensen Pettersen fra Tana i Tanakofte, Deanugákti. 9: Herrekrage til Láhppigákti under arbeid. Montering og brodering. 10: Láhppigákti under arbeid til dame, av Anne Karin Rosengren. 11: Hege Renate Nilsen fra Birtavarre i Lyngenkofte, Ivgugákti. 12: Ørjan Solberg fra Kåfjorddalen i Lyngenkofte, Ivgugákti.
Les mer om samenes nasjonaldag: sametinget.no/om-sametinget/nasjonaldag-og-nasjonale-symboler/ nordligefolk.no/sjosamene/historie-religion/samenes-nasjonaldag/ www.fn.no/om-fn/fn-dager-kalender/kalender/samenes-nasjonaldag
Hør samenes nasjonalsang: “Sámi soga lávlla” (Samefolkets sang) Hør samenes nasjonaljoik: Sámi eatnan duoddariid
Les mer om duodji: safeguardingpractices.com/good-practice/keeping-sami-weaving-tradition-alive/ husflid.no/samisk-handverk-og-ung-husflid-god-praksis-fra-norge/ sametinget.no/naring/duodji/ duodjein.no/language/nb/duodjeinstutt/ nordligefolk.no/sjosamene/klaer-handverk-og-duodji/ snl.no/duodji
Se bilder av ulik duodji og drakter her: digitaltmuseum.no/search/?q=duodji digitaltmuseum.no/search/?q=G%C3%A1kti
Ta duodjiutdanning: samisk.vgs.no/design-og-duodji.578639.no.html utdanning.no/yrker/beskrivelse/duojar reindriftsopplaering.no/sok-laerlingplass-duodji/ samas.no/nb
Til butikken
Din handlekurv er tom.