«Innen utgangen av 2022 vil EU at alle produkter som selges i Europa skal merkes med sitt miljøavtrykk, noe som ikke er godt nytt for den norske bunaden» het det i flere medieoppslag tidligere i høst. Norges Husflidslags ble kontaktet fra flere hold for å komme med kommentarer til denne saken. Oppslaget skapte både hoderisting og lett aggresjon i flere kretser. Hva handlet dette egentlig om?

Foto: Ola Dybendal

Ull og andre naturfibre som brukes i bunadene slår langt dårligere ut enn polyester i EUs vurderingskriterier for hva som er bærekraftig. Hvilke kriterier bruker EU, hva slags forsking er de disse basert på og hvem finansier denne forskningen?

Flere kompetente tekstilfaglige miljøer kom heldigvis raskt på banen og stilte disse og andre sentrale spørsmål. Flere viktige elementer er utelatt i EUs vurderingskriterier. Her er noen som dere som leser Norsk Husfld kan bruke i samtalene rundt julebordet:

  • Bunaden er bærekraftig fordi den varer lenge, går gjerne i arv, repareres, sys ut og inn, tas godt vare på fordi den betyr noe helt spesielt for oss.
  • Plagg av ull er bærekraftige fordi de vaskes lite, luftes heller, klesvask forurenser.
  • Ullplagg du selv eller en kjær slektning har strikket tas godt vare på, og brukes om og om igjen.
  • Arvede strikkegensere av godt norsk ullgarn, holder seg godt, og dukker kanskje opp igjen på tenåringen i huset … like fine som da de ble laget.
  • Norsk ull fra sau som beiter i utmarka store deler av året spiser det «ingen andre vil ha», holder artsmangfoldet levende og landskapet åpent.

Kunnskapsformidling er komplisert.
Gitte sannheter skyves stadig når ny kunnskap erverves. Populistiske nyhetsoppslag bør alltid tas med en klype salt og sjekkes ut. Heldigvis skaper de nysgjerrighet og ønske om å finne ut mer.

Fra 2015–2018 hadde Norges Husflidslag Ull som satsningsområde. Da var vi med på løfte bevisstheten om den norske ullas gode egenskaper. Både tekstilindustrien og handelsnæringa endret fokus, og satset på produktutvikling, og mer bruk og markedsføring av norsk ull i bunadsstoffer og strikkegarn.

Fra 2018 har «Holdbart» vært satsinga vår, denne bygger mye på erfaring og kunnskap utviklet gjennom ullsatsinga. Nå er det imidlertid også kunnskap om og i flere materialer og teknikker vi formidler. «Rundt bålet» skal barn og ungdom i hele Norge få lære mer om trematerialer, spikking og annet trearbeid, vedlikehold av verktøy, og litt om mat som gjerne kan lages og spises ute rundt bålet.

Jeg ønsker dere alle en god og gledelig jul enten i ullgenser og lue ute i snøen rundt bålet, eller inne i dress eller bunad av ekte norsk ull!

 

Denne artikkelen ble først publisert i Norsk Husflid 5/2021.