Hvordan står det til med bunaden? Er alt på plass og klar til å brukes? Det kan være lurt å ta en sjekk god tid i forveien, så du rekker å vaske, fikse og pusse alt som trengs før den store dagen.

Festbunad fra Gol/Hallingdal, Åmlibunad og Romeriksbunad. Foto: Anne Marte Før

Ta frem bunaden og se over om den er ren og hel.

Før det våres og mens det enda er kaldt om natta, burde du bruke muligheten til å lufte bunaden. Da blir du kvitt eventuelle smådyr som er glad i tekstiler og som våkner til live når varmen kommer, og du gjør deg samtidig klar for maidagene og bunadsbruk. Kost rusk av stakkekanten og hatten med en myk kost om dette ikke ble gjort før du la bort stasen i fjor.

 

Gå over alle delene til bunaden, også skjorta, skoene og tilbehøret.

Sjekk at alle maljer, søljer, hekter og knapper sitter fast, og ingenting mangler eller er løst. Gå også over hodeplagg, trøyer, sjal og andre ytterplagg.

 

Prøv bunaden på, og sjekk at den passer.

Det er ikke godt å gå rundt i for trange eller for store plagg en hel dag. Trenger du profesjonell hjelp fra en Husfliden-butikk er det lurt å være ute i god tid, gjerne noen måneder på forhånd.

 

Fjern eventuelle flekker.

Innrøm tidlig at du har fått flekk på bunaden din. Å legge bunadsskjorten i skittentøyskurven og vente med å vaske den kan gå galt. Flekken vil bli verre å få bort jo lengre den ligger, og kan smitte over andre steder på plagget. Se Tips for vask og stell av bunadskjorte.

 

Ta en sjekk på tilstanden til bunadssølvet.

En grei rengjøring kan du klare selv, men noen ganger må det få en skikkelig rens hos gullsmed. Her kan Husfliden-butikkene hjelpe deg. Se Tips for stell av bunadssølv.

 

Har du strømpene eller strømpebuksen klar?

Et lurt tips er å legge nye eller nyvaskede strømper sammen med bunaden, så vet du alltid hvor du har dem. Sjekk at de ikke har hull, og stopp de hullene du kan.

 

Husker du hvordan du skal knyte hosebåndene?

Kanskje kan det være lurt med en liten oppfriskning på kunnskapen fra sist bunaden var i bruk. Se kortfilm fra Norsk Flid (2016): Bunadstips – Knyting av hosebånd. 

 

Finn frem bunadsskoene eller -støvlettene for litt stell.

Luft dem og smør de inn med god skokrem og gjerne litt impregnering – husk at de skal brukes en hel dag. Se Tips til hvordan du kan pusse skinnsko.

 

Lykke til!