Slik lager du julepynt i halm –  steg for steg.

OPPSKRIFT FRA NORSK HUSFLID: En halmkrone er en dekorasjon, en uro, som lages av halm eller strå. Den har lange tradisjoner i Norge. Ofte ble halmkronen hengt opp i taket til jul, derav navnet julekrone eller julekrune. Skikken var utbredt her i landet før juletreet kom inn i stuene på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Mange bevarte julekroner – som i dag er på museum – er laget med vinkelflette eller kvadratflette, som er en grunnteknikk i halmsløyd. Mari Bryhni (71) har nesten 50 års erfaring med halmsløyd. Her viser hun hvordan man lager en slik halmfirkant steg for steg.

Teknikken kan skaleres opp og brukes til å lage julekroner i flere etasjer. Halmkrona kan pyntes etter egen smak. Toppbildet viser noen av materialene Mari bruker, som lenker med rognebær, kråkesølv, ulldusker, stoffbiter og skiver av bjørkekjuke.

NIVÅ: Oppskriften er tilpasset deg med lite eller noe erfaring med halmsløyd.

LAST NED: Om du vil, kan du klikke her for åpne oppskriften i PDF-format. Den lastes ned og printes ut på papir. Obs: Oppskriften er til privat bruk og skal ikke deles i sosiale medier eller brukes til kommersielle formål.

Bak oppskriften

Mari Bryhni (71) er husflidhåndverker og kursholder. Hun driver med halmsløyd, broderi, skinnsøm og lager innleggssåler av hår fra kurompe. Mari holder til på Løten i Innlandet og legger ut bilder i Facebook-gruppa «Mari Bryhni -Håndverk» og på instagramkontoen @marihalm.

Produkt

En julekrone lages av halm og andre materialer som bindes sammen med tråd. Denne krona består av en stor sekskant i toppen, en mindre, horisontal firkant under og syv kvadrater med frynser nederst. I oppskriften under demonstrerer Mari Bryhni hvordan man lager en kvadratflette. Frilanser Helene Moe Slinning har skrevet ned teksten, tatt bilder og laget illustrasjonene på oppdrag for magasinet Norsk Husflid.

SLIK LAGER DU EN HALMFIRKANT: 

Rug er den mest populære halmen å bruke til halmsløyd. Den er ekstra blank, vakker og holdbar. I moderne rugproduksjon ødelegges vanligvis halmen i høstingen. Man må derfor bruke rug som er dyrket for halmens skyld. Mari kjøper urenset rughalm i full lengde på Halmens Hus i Sverige. De selger også små bunter av ferdig renset halm.

Til vinkelflette brukes den tynneste delen av rugstrået, toppleddet. Du kan også prøve deg frem med andre hule strå som takrør, eller havre fra julenek eller hobbybutikker. Havre er mykere enn rug.

Visste du at den eldste bevarte halmkronen i Norge antagelig ble laget på slutten av 1600-tallet? Hvis du vil lese mer om den gamle tradisjonen, kan du klikke deg inn på denne saken.

DU TRENGER:

  • Rughalm, helst strå som er 20-30 cm eller lengre
  • Rette blomstertråder/-stenger i metall
  • Lintråd
  • Saks
  • Avbitertang
  • Bolle med vann
  • Håndkle

TIPS! En julekrone kan være et flerårig prosjekt. Første år lages firkanter som kan henge på juletreet. Andre år lages en større form, som kvadratene kan festes under. Og påfølgende år kan det bygges flere etasjer, pyntes og dekoreres.

Steg 1: Finn fram utstyret du trenger

Steg  2: Legg rughalmen i vann i ca. 30 minutter. Det gjør at den ikke brekker mens du arbeider. Oppbevar halmen i et fuktet håndkle mens du jobber, så den ikke tørker underveis.

TIPS! Hvis halmen blir liggende våt over tid, kan den få jordslag eller mugne. Pass på at ubrukt halm tørker godt før du legger den bort. Fuktig halm kan fryses, innpakket i stoff og plast.

Steg 3: Klipp to like lange lengder av halmstrå. Disse skal danne grunnkrysset. Her har vi brukt strå som er ca 12 centimeter lange. Tre en blomstertråd gjennom hvert strå. Metallet gjør at stråene holder formen lettere.

Scroll ned til bunnen av saken for å se illustrasjonen som forklarer de neste stegene trinn for trinn.

Steg 4: Legg det ene strået vinkelrett over det andre og knyt dem sammen på midten med lintråd slik illustrasjonen nederst viser. Avslutt med en stram båtmannsknop. Klipp av endene et par millimeter fra knuten.

Steg 5: Ta fram et nytt strå og flett det rundt grunnkrysset som vist på bildet og illustrasjonen nederst i saken: Legg den tynneste enden av strået over knuten du akkurat lagde. Før den lange delen av strået under den ene armen på grunnkrysset.

Steg 6: Før strået tvers over midten av krysset og til neste arm – i retning mot klokka. Pass på å stramme godt slik at strået kommer helt inntil krysset.

Steg 7: Før strået rundt neste arm i grunnkrysset, og så tilbake over midten – i retning mot klokka. Flett rundt de to siste armene på samme måte. Du har nå laget første runde.

Steg 8: Fortsett å flette strået slik, rundt hver arm på grunnkrysset i retning mot klokka, runde for runde. Pass på at du hele tiden legger strået helt inntil det forrige, surrer ganske stramt, og at du holder krysset vinkelrett så det ikke vrir seg.

Steg 9: I enden av strået må du skjøte på et nytt. Klipp av enden på skrå, slik at det akkurat dekker en av armene på krysset. Før den tynneste enden av neste strå inn i det forrige. Om det er veldig tynt, kan du klippe litt av tuppen, så forskjellen i tykkelse ikke blir så stor. Når du så surrer det nye strået rundt grunnkrysset, vil det låse skjøten fast og skjule den.

Steg 10: Fortsett slik til du har laget en så stor firkant som du vil ha. Bruk lintråd og knyt stramt fast stråenden til grunnkrysset. Spar eventuelt litt til oppheng, eller klipp tråden av.

Steg 11: Klipp av de fire endene med avbitertang – på skrå, slik at ståltråden og hullet ikke synes fra forsiden. Du har nå laget din første halmfirkant. Bruk den som den er, for eksempel som juletrepynt, eller lag flere og sett sammen til en julekrone.

Steg 12: Du kan bruke den samme teknikken til å lage trekanter, sekskanter og andre former i ulike størrelser. Det gjøres ved å endre lengden og antallet strå i grunnkrysset. Halmkrona på bildet er laget av en stor sekskant i toppen, en mindre horisontal firkant under, og syv små firkanter som henger ned. Tre korte halmstrå, tekstilbiter og dusker på en tråd og bind fast som frynser. Eller lag annen dekor som lenker av tørkede rognebær.

Vil du se bilder av flere halmkroner, så kan du klikke deg inn på denne historiske saken. Eller du kan se hvordan Nord-Karmøy Husflidslag har jobbet med sitt rødlisteprosjekt Julekrone. 

ILLUSTRASJON – STEG FOR STEG:

Slik fletter du en firkant i halm, steg for steg. Teknikken kalles vinkelflette eller kvadratflette. Samme fremgangsmetode kan brukes på trekanter, sekskanter og andre former. Illustrasjonen er laget av Helene Moe Slinning.

 

LÆR MER OM HALMSLØYD

• Følg med på lokale kurs og arrangementer. Innimellom er det kurs eller åpent verksted i regi av husflidslag, museer og andre. • Halmens Hus i Bengtsfors i Dalsland, Sverige, ligger rett ved Østfold og er et kultursenter for halmsløyd med utstillinger og sløydbutikk. De selger toppledd av rughalm. Det tykkere midtleddet er fint til stivere byggverk som himmelier, samt flatfletting. • Det finnes flere bøker om halmsløyd, både på norsk, svensk og engelsk. På nasjonalbiblioteket.no ligger eldre, norske bøker åpent tilgjengelig. Søk på halm, halmarbeid eller halmsløyd. Internasjonalt brukes gjerne benevnelsen himmeli. • Halmkrona på bildet er fra ukjent sted i Norge, pyntet med ullgarn og -stoff, cellulosefiber og mineralet glimmer, også kalt kråkesølv. Kom til Norsk Folkemuseum i 1906. Foto: Haakon Michael Harriss/Norsk Folkemuseum (NF.1906-2157)

Denne saken står på trykk i magasinet Norsk Husflid, utgave nummer 5/24. Ansvarlig redaktør er Hanne Kathrine Bratholt og utgiver er Norges Husflidslag.