Du er logget inn som

Máret Juliánne Gaup

Siden Máret Juliánne Gaup var liten har hun hatt stor skaperglede innen duodji, samisk håndverk. Hennes interesse for håndverket har ført til at hun tok fagbrev
i skinn og pels duodji i 2021.

Gaup er en 21 år gammel jente fra bygda Kautokeino i Finnmark. Hun er født og oppvokst der med to av de samiske tradisjonelle hovednæringene, reindrift og duodji innbakt i familien. Det er nok dette som har formet henne og hennes interesser for duodjifaget.

Gaup sin duodji kjennetegnes ofte med at det er sydd i tradisjonelle materialer som hun selv har beredt, som garvet reinskinn og skankeskinn. Og på grunn av at skinnduodji er et håndverk som trenger lite verktøy, så er det enkelt for henne å kunne ta med seg sine prosjekter uansett hvor hun ferder.

«Selv om jeg har vokst opp med duodji, så er det likevel de siste par årene jeg virkelig har fått grunnlaget og videre utviklet meg til å virkelig tørre å utfordre meg selv med å prøve meg på nye materialer, teknikker, mønstre og metoder, som igjen har ført til mestring og positiv fremgang av mitt håndverk. Dette har også ført til at jeg har lagt min elsk på «lokale» naturmaterialer som jeg selv bearbeider, som for eksempel garvet reinskinn, skankeskinn, horn og bein fra reinen. Grunnen til det er nok at jeg vet hvor mye tid og krefter jeg legger i kun materialet, fra slaktingen, til materiale klar for bruk. Materialet er nok ikke bare blitt favoritter på grunn av at det er mye jobb, men også fordi det er fantastisk fint, og medgjørlig med gode egenskaper slikt som at det er slitesterkt, holdbart, økologisk og lett formelig.»
Máret Juliánne Gaup, 2022

Kontakt
Instagram: @mjduodji

0