Voll husflidslag sitt rødlisteprosjekt er flossteppe slik vi husker dem fra bestemors stue.

Dette har vi valgt fordi gjenbruk er «in» i vår tid, og teppene er tykke og gode til golvtepper. Vi mener det er verdt å ta vare på tradisjonen med flosstepper. Vi er så heldige å ha arvet slike tepper, og fikk muntlig overført hvordan dette ble gjort.
At vi valgte dette til vårt rødlisteprosjekt gjør at teknikken ikke går i glemmeboka.
Disse teppene ble som mye annet laget for å utnytte ressursene. Gamle utslitte strikkeplagg ble rekt opp, garnet snurret rundt f.eks. ei fjøl og bløtt, eller eventuelt dampet for å fjerne krøllen.

Oppskrift på Flossateppe

Ferdig lengde: 15 meter
Svinn 10%: 1,5 meter
Fremknyttinger og efsinger: 0,6 meter
Renningslengde: 17,1 meter

Ferdig bredde: 90 cm
Svinn 5%: 4,5 cm
Skeibredde: 94,5 cm

Vevskei: 60-10
Antall tråder i hovel: 1
Antall tråder i tind: Tre 2 tråder i hver tind 3 ganger, hopp så over 3,5 cm, før du igjen trer 2 tråder i hver tind 3 ganger og hopp over 3,5 cm. Gjenta dette til alle tråder er brukt opp
Renningsgarn: Bomull 20/2 eller 12/2

Disse teppene ble som mye annet laget av garn for å utnytte resursene. Gamle klær ble rekt opp, garnet ble snurret rundt f.eks ei fjøl og bløtt, eller evt. dampet for å fjerne krøllen på det.

Etter at du har vevd inn alt garnet på den veven som er beskrevet ovenfor, klipper du opp midt imellom renningstrådene slik at du får frynser på begge sider hele lengden på veven. Nå skal det veves på nytt i en helt vanlig filleryevev med renning 12/6, vevskei 30-10, 1 tråd i hovel og 1 tråd i tind, og to skaft.

Vi har brukt bare disse strimlene, men vi har også sett disse teppene vevd med 1 eller flere innslag filler imellom, men da få du et helt annet uttrykk.

Bildene viser følgende prosesser:
1: Renninga er kommet opp
2: To skaft og to trøer
3: 3,5 cm åpning mellom trådene
4: Restegarn veves inn
5: Veven er klipt ned
6: Veven klippes på langs
7: Remsene veves i golvtepperenning
8: Teppet kommer fram i veven
9: Ferdig teppe