Rødlista er en landsomfattende dugnad for å samle inn og dokumentere håndverksteknikker som står i fare for å bli glemt. Flere nye rødlisteprosjekter er nylig registrert og lokale husflidslag over hele landet fortsetter arbeidet med å ta vare på verdifull håndverkskunnskap for fremtiden.

Kolrosing, rødlisteprosjekt fra Ringebu/Fåvang Husflidslag. Foto: Ringebu/Fåvang Husflidslag.

Slik truede arter i plante- og dyreverdenen står i fare for å dø ut, er også en del teknikker og kunnskap innen tradisjonshåndverk i ferd med å gå tapt. Gjennom dugnaden Rødlista, gjør lokale husflidslag en fantastisk innsats med å samle inn og dokumentere teknikker.

 

Flere nye rødlisteprosjekter

Nylig har det kommet inn flere nye rødlisteprosjekter. Les om Skedsmo Husflidslags rødlisteprosjekt om plantefarging, og hvordan du bruke planter, bark og sopp til å få en vakker fargepalett. Frem til siste halvdel av 1800-tallet foregikk all farging av tekstiler med farger fra naturen.

Ringebu/Fåvang Husflidslag har arbeidet med kolrosing som sitt rødlisteprosjekt. Kolrosing, «rosing eller tegning med kull», gir et vakkert og varig resultat. Enkelt utstyr og kull (eller bark) som fargestoff er alt som skal til. Teknikken er tradisjonelt

Heimdal Husflidslag har jobbet med rismatter og sopelimer som sitt rødlisteprosjekt. Med enkle materialer fra naturen kan du lage bærekraftige dørmatter og sopelimer. Det er nyttige bruksgjenstander som tidligere var i allment bruk. De kan stå ute og brukes året rundt, og brytes ned i naturen etter endt liv. Alt du trenger er bjørkekvister og jerntråd.

Å veve er i vinden, men hvordan begynner man egentlig? Det krever en del forberedelser og planlegging for å sette opp en vev. Du må tenke på garntyper og farger for renning og innslag, om du skal ha frynser eller brettekant, og hvordan jarekanten skal være. Og, hvor mye renningsgarn skal du beregne? Grende Husflidslag har jobbet med oppsetting av vev og garnberegning som sitt rødlisteprosjekt.

Fet Husflidslag har et aktivt sprangmiljø og valgte denne teknikken som sitt rødlisteprosjekt. Sprang er en gammel teknikk hvor man ved hjelp av en ramme med renning, fletter og slynger tråder sammen for å lage ulike mønstre. Les også om Fet Husflidslags arbeid med sprang i Norsk Husflid nr.1-2020, som er tilgjengelig i vår nettbutikk.

Lørenskog Husflidslag har jobbet med tægerbinding og karding og spinning som sine rødlisteprosjekter. Til tægerbinding brukes bjørkerøtter til å lage kurver, fat og skåler, og de eldste bevarte fragmentene av tægergjenstander i Norge ble funnet i Osebergskipet. Karding og spinning er også eldgamle teknikker for å omdanne ull andre fiber til tråd.

Bland lagets medlemmer er Signe Irene Berg, som har solid kunnskap både om karding og spinning, så vel som tægerbinding. Les artikkelen om hennes arbeid med tægerbinding fra Norsk Husflid nr.2-2014.

Bli med på dugnaden!

Nærmere 100 rødlisteprosjekter er allerede registrert, gjennom fantastisk innsats fra lokallagene. Og dugnaden fortsetter med mange flere rødlisteprosjekter under arbeid. Har deres husflidslag kjennskap til en teknikk som står i fare for å bli glemt? Ta vare på kunnskapen og bli med på dugnaden! Les mer om dokumentasjonskurs og registrering av teknikker her.