I grenselandet mellom engangsprodukter og kvalitetsprodukter skapes svært mye avfall. Kvantumsrabatt og multipakninger gjør at vi kjøper mer enn vi har behov for, og at vi bytter ut ting oftere enn vi ellers ville ha gjort. Gjennom å investere noen kreative timer gir vi enkle bruksting lengre levetid.

Disse arbeidshanskene selges i trepakninger, og de er svært billige. De har ikke engang vaskeanvisning, og er rett og slett skapt for å kastes – ikke vaskes.

Noen ullgarnrester og et par kvelder med brodering gjør terskelen for å bytte ut hanskene svært mye høyere. Og for en kreativ sjel kan dette være et morsomt lite prosjekt. Tenk på at motivet ikke skal gå ut over funksjonaliteten, siden dette tross alt er arbeidshansker.

 

Dette trenger du:

  • Hansker
  • Restegarn
  • Nål
  • Vannfast penn
  • Saks
  • Tegnesaker
  • Et plastlokk

 

Slik gjør du:

1. Lag en modell av hånden. Materialet bør være bøyelig, men hardt nok til å tåle nålestikk. For eksempel lokket til en tom iskremboks. Tegn rundt din egen hånd og klipp ut. Ved å legge denne modellhånden i hansken blir det mulig å brodere selv i de vanskeligste materialer.

Tips: Hvis man skal brodere begge hanskene med samme motiv, så kan en gjennomsiktig modellhånd gjøre det lettere å få motivet perfekt speilvendt. 
Tips: Hvis hansken ikke er elastisk nok kan man klippe vekk tommelen på modellhånden.

 

2. Om man ikke vil brodere på frihånd er tegnesaker gode å ha. Finn inspirasjon eller la fantasien få fritt spillerom! Dette broderiet er inspirert av norsk vantetradisjon og soutache. Modellhånden brukes som mal for å tilpasse motivet til hansken.

Tips: Hvis hanskene har gummierte felter så bør motivet plasseres utenom disse. Det er tungt å brodere i gummiert stoff, og hanskene mister sin vanntette funksjon hvis man punkterer dem.

 

3. Om man ikke vil tegne på frihånd kan motivet overføres til hansken på flere måter. Denne hansken ble gjennomsiktig når den ble holdt opp mot ruta i dagslys. Med en tynn vannfast tusj overføres konturene til hansken.

Tips: Bruk av stramei eller vannløselig vliselin kan også gi et pent sluttresultat.

 

4. Brodér av hjertens lyst! Kontursting gir fleksibilitet og kan brukes til både bokstaver, kruseduller og de fleste motiver. Kanskje navnet ditt? Eller som en overraskelse til en venn med grønne fingre?

Tips: Ved å feste trådene etterhvert unngår man at sting løsner og at trådendene floker seg.

 

Husk at skitne, velbrukte hansker er positivt: det betyr jo nytt liv i hage og balkongkasser.
Kilder: Sting og søm i gammelt og nytt broderi og Vanter fra Kviteseid

 

Del gjerne det du har brodert med oss, merk dine bilder med #holdbart!