Du er logget inn som

 

Bunadglede

Norges Husflidslag fremmer bunadglede, lokalt mangfold og håndverkskunnskap. Bunaden skal være noe du gleder deg til å bruke og er stolt av å bære. Ikke bare er de vakre plagg i seg selv, men bak hver bunad ligger det utallige timer arbeid og mye håndverkskunnskap. Vi arbeider for å bevare og videreføre den rike kulturarven bunaden representerer og løfte fram mangfoldet i drakttradisjonen i Norge.

6 millioner fra Sparebankstiftelsen DNB

Prosjektet Bunadglede skal øke kunnskapen om bunad og spre entusiasme for tradisjonshåndverk til ungdom og unge voksne. Målet er at flere unge skal bli kjent med egen kulturarv.

Gjør bunaden klar til 17. mai

Lurer du på hvordan du skal vaske bunadskjorta, pusse sølv og gjøre bunaden klar for den store dagen? Her er våre beste tips for å ta vare på bunaden før og etter bruk.

Lag bunaden selv

Drømmer du om å lage hele eller deler av bunaden selv? Klart du kan! En bunad som du selv, eller noen du kjenner, har laget blir ekstra personlig og verdifull. Her finner du en oversikt over kurs og ressurser.

Bunaden får internasjonal anerkjennelse

Bunadbruken i Norge er innskrevet på UNESCOs representative liste over immateriell kulturarv. Hva betyr det egentlig?

Alt du lurer på om bunad

Hvordan vasker du bunadsskjorta? Hvilken bunad kan du velge? Kan du sy bunaden selv? Kan du bruke arvesølv som hører til en annen bunad? Finn svaret på alt du lurer på om bunad.

Rødlista bunadsteknikker

Flere bunader har særegne detaljer, gjerne med lokal egenart, som krever spesiell håndverkskunnskap. Rødlista håndverk har få eller ingen utøvere og står i fare for å bli glemt.

En levende tradisjon

Bunadstradisjonen holdes levende fordi folk bruker bunad. Det er en rik og mangfoldig kulturarv med mange lokale varianter og særpreg. Vi arbeider for å øke interessen for bunad gjennom kunnskap og skaperglede. Vi vil at flere skal oppdage sin egen kulturarv og føle stolthet og eierskap til egne drakttradisjoner.

Vi ønsker å senke terskelen for å brodere, sy og reparere, og fremmer bærekraftige alternativer som arv, gjenbruk, omsøm og lån. En bunad som brukes igjen og igjen, som går i arv og tas vare på, er et bærekraftig og høyt verdsatt plagg. Vårt arbeid med bunader er i tråd med FNs bærekraftsmål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn og 12: Ansvarlig forbruk og produksjon. Når tradisjoner og håndverk videreføres, sikres identiteten og det kulturelle mangfoldet i lokalsamfunnene, og når bunaden brukes i mange år, går i arv og repareres, er den det mest bærekraftige plagget i klesskapet.