På Historisk museum i Oslo ligger en liten perle litt bortgjemt i en krok. Den forsvinner helt i konkurransen med alle de flotte gjenstandene som er der.

Denne perlen er et vakkert lite skrin med skyvelokk, lik pennalene skolebarna hadde   før i tiden. Men skrinet her er mindre, mye mindre og smalere og dekorert med skåren dekor.  Laget omlag år 300 – 400 e.Kr. i romersk jernalder, altså for 1500 år siden.

Skrinet ble som navnet indikerer, funnet på Dyster i Ås kommune i 1870 under uttak av grus i forbindelse med jernbaneutbygging. Det lå i et hellelagt gravkammer, som også inneholdt en bronsekjele med bein fra ei ku og en hund. Inne i skrinet lå en bronsenål, deler av et sølvbeslag og et stykke av en betalingsring i gull.

Dette er det eldste kjente eksempel på karveskurd.

Det er forunderlig hvor godt det er bevart. Årsaken er for det første at det var meget gode bevaringsforhold i gravkammeret. Gjenstandene ble bevart i et lufttett rom og de var heller ikke i kontakt med jord. Den andre årsaken er at skrinet var skåret i barlind. Barlind er et sterkt og smidig materiale med særs god holdbarhet. Trevirket inneholder taxin som gjør det råte- og nedbrytningsbestandig.

Lokket er 1,5 m.m. tykt og glir i et svalehalespor. Trevirkets hardhet gjør det mulig å skjære et detaljert og rikt mønster i miniformat, slik vi finner i skyvelokket.

Det er morsomt at denne ornamentikken, skåret ut med mye flid for mer enn tusen år siden, kan fortelle oss noe om hvilke verktøy som ble brukt. Mønstret er skåret ut med hjelp av to enkle verktøy; en liten spiss kniv og et lite huljern.

Kopi av Dysterskrinet er skåret ut av Harald Bye, Ås Husflidslag i 2015.