Illut Govddodit – Gled deg til å flyte
Bli med og bygge en unik kajakk på RiddoDuotarMuseat – De Samiske Samlinger i Karasjok i sommer!

Loga eambbo: Illut Govddodit – Geassemánnu 2022

Read more: Imagine to Float – June 2022

 

Når: 27.juni til 1.juli 2022
Workshopen foregår på dagstid fra kl. 09.00 til 16:00, og noen dager på ettermiddagen.
Hvor: De Samiske Samlinger i Karasjok
Hvem: Ungdom og unge voksne (14-30 år). Maks 8 deltakere.
Kostnad: 1000,- eller 780,- for medlemmer i Norges Husflidslag. Materialer er inkludert i prisen.

Workshopen holdes på engelsk, men samisk og norsktalende personer vil være tilstede.

 

Hva skal skje?
I løpet av fem dager, er du med på å bygge en kajakk som skal testes på elva siste dagen. På dette kurset lærer du hvordan man kan bygge en kajakk og en hel masse om ulike urfolkstradisjoner knyttet til kajakk, elvebåt og kulturer rundt vann. Man trenger ingen spesielle ferdigheter annet enn nysgjerrighet og engasjement for å være med.

 

Hvem er arrangører?
Byggingen ledes av båtbygger Nico Ibaceta som selv designer og utvikler byggesett inspirert av teknikker fra urbefolkningen i Chile og Grønland.

Nico Ibaceta er en håndverker, kunstner og kajakkbygger fra Chile som holder til i Oslo. Ibaceta utforsker tradisjonelle håndverkteknikker, blant annet fra urbefolkningen i Chile på både nye kunstneriske vis og tradisjonelle måter. Ibaceta holder work shops i hele verden. Les mer.

Norges Husflidslag er en frivillig organisasjon med husflidslag, husflidhåndverkere og husflidsbutikker over hele landet. Vi jobber for å styrke kunnskap om håndverk og husflid, og bidra til et mer bærekraftig samfunn med håndkraft og klok kompetanse. Les mer.

Forbundet Kysten: er en frivillig kulturvernorganisasjon med lokale kystlag over hele landet. Under mottoet «vern gjennom bruk» jobber foreningen for å ta vare på gamle båter og bygninger, kultur og håndverkstradisjoner knyttet til kysten og på vann. Les mer.

RiddoDuottarMuesat / Sámiid Vuorká-Dávvirat, De Samiske Samlinger, Karasjok: De Samiske Samlinger. ble etablert i 1972 som den første samiske kulturinstitusjonen i Norge. Museet forvalter over 5000 gjenstander. Dette er den største museale samlingen som representerer samisk kulturhistorie i Norge. Les mer.

 

Meld deg på innen 8.juni her: https://forms.gle/jXmbkJZwFhJG2t3r7
Det er begrensede plasser, så det kan være lurt å si noe om hvorfor nettopp du skal få plass på workshopen.

Spørsmål? Ta kontakt med Maaike Halbertsma, Husflidskonsulent i Finnmark, finnmark@husflid.no, tlf: 91180212.

Om Yamana båtteam
Hei! Jeg er Nico Ibaceta, arkitekt fra Chile og sammen med designer Nina Havermans, driver vi med utradisjonell båtbygging. Vi har stor entusiasme for eksperimentering med materialer, form og egne hender.  Vi liker å leke oss med naturmaterialer og utforske alt som har med vann og en rik kultur å gjøre.

Visjon
Vi verdsetter å jobbe med lokale materialer i tett kontakt med naturen. Gjennom kurset lærer man  hvordan man lager en kajakk uten erfaring eller forkunnskap uavhengig alder, bakgrunn eller kjønn. Kurset avsluttes med en dag i kajakken, på vannet og gode samtaler rundt praktisk arbeid, kultur og form. Det viktigste er at deltakerne får tiltro til egne evner og ser hvor verdifullt det er å jobbe sammen.

 

Litt mer om kurset:
Kajakken har vært livsviktig for mennesker i flere tusen år, til jakt, fisking og annen fremkomst på vann. Kajakkbygging er en sjelden kunnskap i verden.
På denne workshopen lærer du teknikken “Skin-on-frame» (skinn over et slags treskjelett), som har blitt brukt i tusenvis av år av forskjellige urfolkskulturer i verden.

Qajaq er navnet på den tradisjonelle selskinnsjaktbåten til de arktiske urfolks-stammene (spesielt Inuittene, Yup’ik og Alutiiq). I enkelte arktiske stammer er samme type båt kjent som en baidarka, som kommer fra ordet for «båt» på et sibirisk språk.

Du kommer til å få vite masse mer om kajakken i ulike urfolkssamfunn i verden, og vi kan love deg at det blir spennende. Ikke minst vil vi sammenligne kajakken med samisk elvebåttradisjon og vi vil utforske likheter og forskjeller. Vi håper at kurset gir deg nye briller og lyst til å bygge, padle eller lære mer om urfolkskultur på vann. Kanskje du vil prøve deg på elvebåt neste gang?

 

BONUS:

  • Vi vil få besøke De Samiske Samlinger
  • Vi kommer til å lage god og variert bålmat
  • Det vil bli joik og masse god stemning

 

Mat og overnatting
Tips til steder å overnatte:  http://www.karacamp.no/ og https://www.scandichotels.no/hotell/norge/karasjok

Mat er ikke inkludert, men vi ordner med kaffe, te og vann.
Det blir en ettermiddag med bålkos på museets området, hvor vi ordner med bålmat.