Du er logget inn som


 

Norsk Flid Husfliden Moss

Tilbake

Det er ikke mye som minner om fabrikkproduksjon her. En trapp opp fra butikken, gjennom en gang og noen dører. Så er du der. I systua. I det som for oss er det aller helligste.

Det er her det skjer. Det er her bunadene blir til. Dyktige syersker står for arbeidet, alle med svennebrev i bunadstilvirkning og stor kjærlighet for faget. Her på systua vår er bunadssømmen mer enn en jobb og et fag. Det er like mye en lidenskap og en livslang interesse for den helt unike bunadstradisjonen vi har i Norge og i Østfold.

Her i Moss har vi naturlig naturlig nok et spesielt hjerte for de flotte bunadene fra Østfold. Hver og en har en helt unik historie. Vil du ta del i historien vår?

logo


Adresse Dronningensgate 4
Postadresse 1530 MOSS
Telefon 69255236
E-post
Nettside

ØSTFOLD KVINNEBUNAD
Denne bunaden ble utarbeidet i 1936 av en bunadnemnd oppnevnt av Østfold husflidslag. Det fantes på det tidspunkt ingen bunad for fylket. Bakgrunnsmaterialet man bygget bunaden på var en stakk og en skjøtetrøye fra Ellefsrød, et sjal fra Valdres (Hovs-samling) og en hjertesølje fra Askim. Sjalets broderi danner bakgrunn for broderiene på lomme og lue. Sjalet har to broderier i motstående hjørner. Det opprinnelige tørkleet hadde to like motiver hvorav det ene var i grønntoner og det andre hovedsakelig var holdt i rødtoner. På dette sjalet er kun motivet i grønntoner beholdt, og skal benyttes ved festlige anledninger. Det røde motivet er erstattet av en liten «sørgerose» i sølvgrått og blått som brukes i begravelser og ved andre anledninger hvor man ønsker å vise sorg. Avhengig av anledningen snur man det tilhørende broderiet ut og synliggjør dermed sin sorg og glede. Stakken til bunaden er i svart ull av spelsaugarn. Den er foldelagt med rustrød eller grønn kant.

ØSTFOLD MANNSBUNAD
Mannsbunaden fra Østfold ble gjort ferdig i 1990 og er rekonstruert på grunnlag av draktdeler fra Ellefsrød i Idd som stammer fra siste halvdel av 1700- tallet, tidlig 1800. Kilder forteller at drakten var vanlig i Østfold rundt 1800. I mangel av skjorte fra Ellefsrød er det kopiert en bomullsskjorte fra Gjulem i Rakkestad og en linskjorte fra Onsøy. Bunadjakken kalles kjol og finnes i to varianter; hvit vadmel kantet med grønne ullbånd eller blå vadmel kantet med turkise ullbånd. Originalen er i dag på Norsk folkemuseum. Knebuksa er i svart vadmel eller lyst semsket skinn og har fire sølvknapper ved kneet. Halstørkle i silke kan brukes og svart filthatt gjør bunaden komplett.

0