Du er logget inn som


 

Norsk Flid Husfliden Tromsø

Tilbake

Vi har spesialisert oss på norsk og lokal design og bunader fra Nordland, Troms og Finnmark. De Nord Norske bunadene syr vi  i vår lokale systue, og her kan du også kjøpe alle de rundt 100 bunadene som føres av Norsk Flid Husfliden landet rundt.

logo


Adresse Postboks 599
Postadresse 9256 TROMSØ
Telefon 77758860
E-post
Nettside

TROMSBUNADEN FOR KVINNER
I gjennom snart 40 år har Tromsværingen hatt sin egen bunad, utarbeidet av bunadsnemden til Troms Ungdomsfylking og presentert i 1973. Litteratur, fotografier og enkelte gamle tekstiler dannet grunnlaget for utformingen av en bunad for hele Troms fylke. I Anna Grostøls samlinger av hjemmevevde stoffer ble det funnet en gammel prøve fra Bjarkøy, og på dette grunnlaget ble stakkestoffet vevd. Stoffsamlingen er i dag på Tromsø Museum. Fasongen har stakken fått etter en brudedrakt fra Tranøy på Senja, sydd rundt midten av 1800-tallet. I tidligere tider var det vanlig å bruke silketørklær i halsen. Disse ble gjerne gitt som hjemkomstgave til kjæreste, søster eller kone når mannen kom hjem fra sjøen.
En Tromsbunad er ikke bare en Tromsbunad. Du kan velge mellom 4 forskjellige vestefarger en dyp rød med gull, en rød med gull, en rød/rød og en gylden. Stakk og forkle er den samme til alle varianter men skjorten i lin kan være ubleket eller bleket. På hodet bærer en enten skaut eller lue, det er ikke knyttet sivilstatus til hvilket hodeplagg som skal brukes, det kan du velge helt fritt.

FINNMARKSBUNADEN
I 1968 vises Finnmarksbunaden for kvinner for første gang. Den har vært et møysommelig arbeide av innhenting av historisk materiale for å kunne utarbeide denne bunaden. Under raseringen i 1944 gikk store deler av drakthistorien tapt, det ble derfor søkt i bildearkiver, skriftlig materiale og i museer for å hente frem Kvinnebunaden for Finnmark Fylke.
En Finnmarksbunad er ikke bare en Finnmarksbunad, du kan velge mellom sort og blå stakk og cape, samt bleket og ubleket skjorte. Bunaden preges av et solid handverk og bevaring av historiske teknikker. Finnmarksbunaden har nøye utarbeidede retningslinjer fra Finnmark Fylkeshusflidslag som vi er stolte over å få forvalte gjennom produksjon i vår systue i Tromsø.

0