Du er logget inn som


 

Husfliden Hamar

Tilbake

Vi kan bunader fra Hedmarken. Ønsker du et festplagg som passer til alle anledninger, sydd lokalt med kjærlighet, og som har lange tradisjoner i regionen velger du en bunad fra Hedemarken. Kom innom butikken vår på CC Hamar for en bunadsprat.

logo


Adresse Vangsvegen 62
Postadresse 2317 HAMAR
Telefon 62519450
E-post
Nettside

Husfliden Hamar ble etablert i 1901 og var i starten et utsalg for husflidsprodukter laget av lokalbefolkningen som attåtnæring, under parolen «Hjelp til selvhjelp». Håndverksarbeid skulle brukes som virkemiddel mot arbeidsløshet, fattigdom og utvandring. Det ble i starten finansiert av Hedmarkens Husflidskomité, men driften gikk såpass bra at allerede i 1904 ble Husfliden Hamar et selvstendig økonomisk foretak.

I dag finner du Husfliden Hamar på CC Hamar, hvor vi fortsatt produserer og selger Hedemarksbunadene samt garn og butikkvarer fra flere store, norske og skandinaviske leverandører. Husfliden Hamar er i dag et aksjeselskap og blir drevet som selvstendig butikk. Vi har i dag 10 ansatte fordelt på butikk og systue samt en del søm og brodering hos hjemmeprodusenter. All produksjon foregår i Norge, og i hovedsak lokalt på Hedmarken.

REKONSTRUERT KVINNEBUNAD FRA HEDMARKEN

Denne bunaden er gjenskapt på grunnlag av drakttradisjonene på Hedmarken i siste del av 1700-tallet og første del av 1800-tallet. Kvinneklærne på den tiden hadde klare trekk fra rokokkostilen som preget motebildet på 1700-tallet. Folkedanslaget Sølja rekonstruerte i 1994 denne bunaden på grunnlag av tradisjonelle draktdeler som stakk, trøye, snøreliv, serk, lue, sjal, understakk, strømper og løslomme. Drakten ble tradisjonelt brukt til høyst ulike anledninger. De ulike draktdelene ble satt sammen alt etter anledningen. Stakker med kostbare stoffer ble brukt til fest. Materialet til den rekonstruerte kvinnebunaden fra Hedmarken kommer fra de sju bygdene Stange, Romedal, Løten, Vang, Furnes, Nes og Ringsaker.

KVINNEBUNAD FRA HEDMARKEN 1955-MODELL

Stakken er i ull med broderte blomster og livet i et utvalg damaskstoffer. Bunaden fra 1935 er forbildet til 55-modellen, som gikk ut av produksjon pga. stoffmangel. Livet (vesten) til 55-modellen er en kopi av et skjøteliv fra Rekstad i Stange. Det skulle lages i damask i farger som passet stakken, slik Landsnemda anbefalte på 1950-tallet. I dag lages bunadslivet i ulike farger i ull, silke og bomull/viskose. Fasongen på livet er i hovedsak kopiert fra originalen, og det lukkes med snøring og hekter. I 2011 så man igjen på originallivet og laget en revidert modell som er likere det originale i utforming og sømteknikk. Det reviderte livet har, som originalen fra 1700-tallet, løpegang med spiler og snørehull bak en overlappende lukning i front. Fasongen er tilnærmet lik livet med hekter og ringer. Det reviderte livet finnes i flere farger i ull og silke. Begge livene er i produksjon.

0