Norges Husflidslags tiltak Rødlista er inspirert av rødliste for utryddingstrua planter og dyr. En rødlisteteknikk er en håndverksteknikk, gjerne med lokal egenart, som har få eller ingen utøvere og som står i fare for å bli glemt eller ikke videreført til neste generasjon. Blant rødlisteteknikkene er det flere som finnes i bunadene våre.

 

Rødlista er ingen endelig liste laget av Norges Husflidslag. Lokallagene velger selv hvilket kunnskapsfelt og teknikk de vil arbeide med. Mange av disse sjeldne teknikker blir i dag i hovedsak videreført på grunn av at de er del av en bunad. Om disse teknikkene går tapt så mister vi viktige deler av vår kulturarv, og bunadene våre blir fattigere.

Her får du noen smakebiter fra vår rødliste-meny.

 

Stakkeband på voggevev

Gol Husflidslag har dokumentert hvordan man vever stakkeband på voggevev eller bandstol. Disse båndene blir brukt på bunader i Hallingdal. De har også fått en håndverker til å lage voggevever etter gammel modell. Husflidslaget har holdt flere kurs, og slik gitt flere muligheten til å lære dette håndverket. Les mer her.

 

Trykkty

Husflidslaget i Lesja har valgt trykkty som sin rødlisteteknikk. De har filmet prosessen og lagt ut på youtube. De har også deltatt i et forskingsprosjekt i regi av Norsk Håndverksinstitutt. Stoff med blokktrykk er brukt på stakker til livkjole, trykktykjol fra Gudbrandsdalen. Les mer her.

 

Stivatørkle til Rondastakk

Lillehammer Husflidslag har spilt inn en film om det spesielle skautet som brukes til rondastakken. Her får du vist stivelse, stryking, bretting og påknytting av tørkleet. Dette er en påminnelse om at også måten du kler på deg de ulike plaggdelene er en del av bunadstradisjonen vår. Les mer her.

 

Filering

Vang Husflidslag har valgt filering som sin rødlisteteknikk, og i den forbindelse publisert en film som viser hvordan dette blir utført og brukt tradisjonelt. Teknikken blir blant annet brukt til å lage hodeplagget «rullehetto». Les mer her.

 

Brodering av skjorter og bunader

Rauma Husflidslag har tidligere holdt bunadkurs, men hadde ikke tilgang på lærere lenger. For å likevel gi et tilbud og stimulere til at flere får anledning til å brodere egen bunad har de satt i gang en bunadsgruppe. I sin dokumentasjon forteller de om tilbudet. Les mer her.

 

Brodering av nordlandsbunad

Vefsn Husflidslag registrerte at det manglet gode nok instruksjoner til broderiet på den populære nordlandsbunaden. Dermed tok de saken i egne hender, og ga ut heftene «Brodering av nordlandsbunaden – sting for sting» og «Brodering og montering av skjorte til nordlandsbunaden».

 

Hodelin til trønderbunad

Stjørdal Husflidslag syntes det var synd at ikke flere brukte hodelin til bunaden sin, og bestemte seg for å gjøre bruken av hodeplagg mer kjent i sitt område. De satte i gang kurs, og laget oppskrift på hodelinet. Her får man lære broderisting som austmannarenning, klostersøm, enkle og dobbel uttrekkssøm. Les mer her.

Skautfelling

Folgefonn Husflidslag tok grep da det var bare en tradisjonsbærer igjen i hele distriktet som kunne skautfelling. Det ble satt i gang en «redningsaksjon» for å dokumentere teknikken, og i dag er det en rekke personer som har lært dette på kurs. Les mer her.

 

Gransheradkvarden

Gransherad Husflidslag var på besøk hos Norsk Folkemuseum for å studere gamle skjorter, og spesielt de fargerike broderte kvardene. De har dokumentert sitt besøk med en rekke bilder. Les mer her.

 

Knipling

Oppland Husflidslag har valgt knipling som sin rødlisteteknikk. Kniplinger finnes på mange bunader over hele landet. I en film fra 2000 forteller Marie Helen Lundgaard om teknikken. Les mer her.

 

Bondeturkla

Heidal Husflidslag har tatt opp tradisjonen med bondeturkla til blant annet rondastakken. Tørkleet kunne være i svart med heklekant eller grått uten. De har også delt oppskriften, slik at du kan laget ditt eget bondeturkla. Les mer her.

 

Smøyg

Telemark Husflidslag har sett nærmere på broderiteknikken smøyg. Smøyg i folkedraktene har en lang og ubrutt tradisjon i Telemark. Regionlaget har arrangert flere kurs i teknikken. Les mer her.

 

Veving i bandstøre

Rauland Husflidslag har arbeidet med å dokumentere veving i bandstøre. Bandstøre er et alderdommelig redskap for å veve bånd. På denne kan man veve bånd med plukkmønster, som igjen blir brukt på bunadene i området. Les mer her.

 

Holbeinsaum

Kviteseid Husflidslag har levert et stort materiale om holbeinsøm i Vest-Telemark. De har blant annet hatt utstilling med et stort antall interiørtekstiler, og ønsket å gjøre en innsats for at holbeinsøm igjen blir tatt i bruk på for eksempel skjortelinninger. Les mer her.

 

Flosskant til meråkerhuva

Meråker Husflidslag ønsket at kunsten å lage flossabinding til meråkerhuva skulle bevares. Derfor valgte de denne teknikken. De har dokumentert historikken, samt laget en video slik at flere kan lære seg flossabinding. Les mer her.

 

Stassjal fra Hølonda

Hølonda Husflidslag har rekonstruert «Karisjalet» etter Kari Bergsrønning Krogstadstuen. Sjalet var trolig brodert en gang tidlig på 1800-tallet. Disse var vanlige som ytterplagg til finbruk. Laget tilbyr materialpakker til sjalet, og holder også kurs. Les mer her.

Sjonaleister

Folgefonn Husflidslag har dokumentert bruk og framstilling av sjonaleister. Det er en ankelsokk med mangefarget bord i tvebandstrikk øverst, og var en del av drakttradisjonen på festdager. Ved Hardanger folkemuseum kan du få kjøpt materialpakker, og de viser også teknikken på film. Les mer her.

Filerte forkleborder

Voss Husflidslag har tatt utgangspunkt i bunadsforklærne fra Voss. De registrerte at det var vanskelig å få tak i riktig nett å knytte på, og at teknikken derfor ble fortrengt av andre teknikker. Prosjektet resulterte i utstilling og bokutgivelse, slik at flere kan ta del i tradisjonen. Les mer her.

Vi ønsker oss enda flere bunadsrelaterte rødlistedokumentasjoner. På innlogget område finner du hjelp til å sette i gang med et rødlisteprosjekt i ditt lokallag.

Rødlista inneholder selvsagt mange andre interessante teknikker som ikke er tilknytta bunader. Se alle dokumentasjonene her.

Gå på kurs hos et lokallag nær deg.
Om rødlista på Safeguarding practices.
Drakttradisjon fra tinn på immateriell kulturarv.
Skautfelling på immateriell kulturarv.
Frivillighetens betydning på immateriell kulturarv.