Den 5. desember ble «Bunadbruken i Norge, tradisjonshåndverk og sosial praksis» innskrevet på UNESCOs liste over immateriell kulturarv. Denne innskrivingen får vi på grunn av vår brede og folkelige bruk, håndverket som ligger bak og den store variasjonen av bunadstradisjoner over hele landet. Det finnes over 450 ulike bunader i Norge, og den første uka i desember blir de alle offisielt en del av verdens levende kulturarv. Dette synes vi er på sin plass å feire!

Det er Instituttet for bunad og folkedrakt, Norges Husflidslag, Noregs Ungdomslag, Norsk folkedraktforum og Studieforbundet kultur og tradisjon som har skrevet søknaden på vegne av Kulturdepartementet og den norske stat. Selve innskrivingen skjedde på det årlige UNESCO-møtet, i Paraguay 2.-6. desember 2024. Se alle nominasjonene som skal behandles på årets UNESCO-møte. På det samme UNESCO-møtet blir også den svensk-norske seter- og stølsdriften – kunnskap, tradisjoner og praksis knyttet til utmarksbeite og håndverksmessig matproduksjon innskrevet. Les mer her.


Markering for samarbeidspartnere i Oslo
På Sentralen i Oslo blir det en sammenkomst for organisasjonene som har jobbet med de to nominasjonene, samarbeidspartnere og inviterte gjester. På grunn av plassbegrensinger er dette ikke et åpent arrangement, men til gjengjeld blir størstedelen av programmet strømmet:

Les mer på bunadbruk.no og følg Bunadbruk på Facebook

 

Lokale markeringer

Valdresmusea, Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Fjordkafeen, Valdres Folkedraktforum, Husfliden Fagernes, Gards- og stølsnettverket
Festsalen og kafeen, Valdres Folkemuseum, Tyinvegen 27, 2900 Fagernes. Servering, storstilt budeie- og bunadsmønstring med over førti lokale mannekengar, talar, musikk, quiz og underhaldning. Fjordkafeen sel mat og drikke. Ope for alle – anten du er oppteken av bunads- og stølskulturen eller ikkje. Fra kl. 18. Kr. 140 (kr. 50 for dei under 26). Til påmeldingsskjema.

Studieforbundet kultur og tradisjon
Vågåvegen 35, 2680 Vågå, kl. 17.30-19.30. Servering av kake og forfriskninger. Gratis inngang, ingen påmelding.

Stavanger Museum og Nettverk for Bunad i Rogaland
Fuglesalen på Stavanger Museum, Muségata 16, 4010 Stavanger. Kl. 17.30-20.30. Salg av kaffe og vafler. Teknikkar brukt i Rogalands bunadar blir demonstrert, gamle plagg som inspirerte buandsplagga me nytter i dag vil vera framme. Gratis inngang, ingen påmelding. Til Facebook-arrangement.

Aukra Husflidslag
Bygdestua, vis-à-vis kommunehuset, Nyjordvegen 12, 6480 Aukra. Fra kl. 18.00. Feiring med kake, kaffe og bobler. Gratis inngang, ingen påmelding. Spørsmål til Janne Wie, jannew63@ymail.com.

Notodden Husflidslag
Stasjonen kafé, Bygg 52 Hydroparken, Heddalsvegen 11, Hydroparken, 3674 Notodden. Fra kl. 18. Billetten inkluderer velkomstdrink, julemiddag og dessert. Påmelding via Vipps til Notodden Husflidslag #104048. Kr. 650,- / Kr. 550,- (medlemmer av Norges Husflidslag). Se Facebook-arrangement.

Hardanger folkemuseum og Folgefonn Husflidslag
Museumsvegen 36, 5778 Utne. Ope hus og aktivitetar for born i husflidsbua på Utne frå kl 12–16. Her kan store og små koma å prøva seg på nokre av dei mange artige teknikkane som finst i ein bunad. Bunadskafé på Hardanger folkemuseum frå 18.00–19.30. Museet visar fram alle sine seks perlekrunar og utvalde godbitar frå bunadsamlinga, medlemmer i Folgefonn husflidslag demonstrerer perletreing og metallknipling, og det vert live-overføring frå bunadsfesten i Oslo og andre bunadsarrangement rundt om i landet. Gratis inngong, ingen påmelding. Les meir om arrangementet.

Holmestrand Husflidslag
Flerbrukshuset i Hof, Voldshagan 2, 3090 Hof. Fra kl. 18. Foredrag av Lise Talleraas, forfatter av boka Dåm av sagatid. Bunad i Vestfold gjennom 150 år. Lansering av et nytt kurs i sying av blåtøysbunaden fra Vestfold. Bunadutstilling i samarbeid med Norsk Flid Husfliden Holmestrand. Alle oppfordres til å stille i bunad. Gratis inngang, ingen påmelding.

Nordsinni Ungdomslag, Lands museum, Nordre Land Bygdekvinnelag og Torpa Bygdekvinnelag
Dokka videregående skole, Nedre Smebyveg 3, 2870 Dokka. Kl. 17.45. Det inviteres til et todelt arrangement. Del 1: Slå ring om Dokka videregående, i lys av fylkeskommunens vedtak om å legge ned skolen. Ta på bunad og møt opp utenfor skolen. Målet er at det skal bli mange nok til å kunne danne ring rundt skolen for å vise fram viktigheten av fellesskap og samhold i frivillighet og lokalsamfunn. To korte appeller. Del 2: Bunadsfeiring på Lands museum. Enkel bevertning, taler og live-strømming fra bunadsfest i Oslo. Gratis, ingen påmelding. Se Facebook-arrangement.

Anno – Museene i Hedmark og Husfliden Hamar
Husfliden Hamar, CC Stadion, Vangsvegen 62, 2317 Hamar. Kl. 18-20.00. Anno Museum avd. Domkirkeodden vil vise frem og fortelle om noen av originalplaggene til bunadene Husfliden Hamar produserer. Bunadtilvirkerne og syerskene demonstrerer sømteknikker i bunadsproduksjon, ullbroderi, bånd med snorgaffel og hosebånd. Det er mulighet til å prøve for den som har lyst. Gratis, ingen påmelding. Følg Husfliden Hamar og Anno Museum på Facebook for oppdatert informasjon.

MiA – Museene i Akershus og Lørenskog Husflidslag
Strømsveien 74, 2011 Strømmen. Kl. 10.00-15.30. Pop-up utstilling av bunader, bunadsparade hvor det vises dame- og herredrakter fra ulike regioner. Gratis, ingen påmelding. På Lørenskog Husflidslags julemarked på Lørenskog bygdemuseum helgen 7. og 8. desember vil det være også bunadfokus i finstua. Les mer på MIAs nettsider.

Husfliden Gjøvik
Hunnsvegen 2, 2821 Gjøvik. Kl. 10-17.00. Butikken har en rik bunadsavdeling med lokale bunader i utstilling der tilhørigheten strekker seg fra Toten i sør, gjennom Vestoppland, og opp til toppen av Gudbrandsdalen i nord. De har også alt av tilbehør, fra sølv til skjorter til sko, og materialpakker med bunad til store og små. Innerst i avdelingen finner man butikkens hjerte; systua, der det er satt opp en glassvegg ut i butikk, slik at man kan se bunader tilvirkes i sanntid. Den 6. desember markerer de med bunadskledde ansatte, gode rabatter på alle bunadsko og utvalgt bunadsølv, noe godt i glasset og noe å bite’ti. De første 20 kundene den dagen får også en liten overraskelse.

Husfliden Lillehammer og Lillehammer Husflidslag
Husfliden Lillehammer, Storgata 47, 2609 Lillehammer. Kl. 9-18. Dagen markeres med bunadskledde ansatte, og kake og kaffe fra kl 13.00. Åpen systue fra kl. 13-17. Fra kl. 14.00 demonstrerer Lillehammer Husflidslag ulike håndverksteknikker, bl.a. fletting av hossoband. Sang ved Mjøsikale fra kl 17.30. Etter åpningstid kl. 18.00 blir det feiring på Fika i Storgata 49 «Kom og vis oss din bunad» Inngangsbilletten er bruk av bunad. Se Facebook-arrangement.

Hadeland Husflidslag, Sysselgården og Bunadtilvirker Inger Mette Lillestøl Nymoen
Sysselgården, Aschimlinna 199, 2760 Brandbu. Kl. 17.30-19.30. Det blir taler ved bl.a Anne Marte Skari fra Hovedutvalget for kultur i Innlandet, presentasjon av rekonstruert dame- og herrebunad fra Hadeland og brud i Hadelandsbunad ved Husflidslaget. Bunadtilvirker Inger Mette Lillestøl Nymoen presenterer sine rekonstruerte, broderte bukseseler fra Hadeland. Sysselgårdens viser en utstilling av dåpstøy fra 17- og 1800-tallet, bl.a. dåpsposer fra Hadeland. Arrangørene byr på velkomstdrink. Salg av enkel mat, kaffe/te og hjemmebakst. Gratis inngang, ingen påmelding. Se Facebook-arrangement.

Singer Bernina Sysenter Haugesund
Sørhauggaten 162, 5525 Haugesund. Kl. 10-17. Dagen markeres med bunadskledde tilsette, demonstrasjon av brodering av Rogalandsskjorte, Hardangersøm, forklebrodering og perling av bringeklut og belte og eit foredrag om bunadstilvirkerfaget. Butikken er godkjent lærebedrift for bunadstilverkarar og deira nyaste bunadstilverkar Vilja, som gjennomførte sveineprøve i august med beste karakter, forteljer om sveineprøva og korfor ho har valt å ta denne utdanninga. Butikken syner fram bunadar frå Rogaland, Hardanger og Sunnhordland. Sjå Facebook-arrangement.

Husfliden Bodø
Storgata 23, Bodø Kl. 9.30-16.30. Butikken fører Nordlandsbunaden, Lofotbunaden, Hamarøybunaden og Saltenbunaden, alle utstilt i butikken. De fører alt av tilbehør, fra sølv til skjorter til sko, og materialpakker i tillegg til det lille ekstra til disse bunadene. De har også egen systue. Den 6. desember markeres dagen med bunadskledde ansatte, rabatter på Husflidens garderobeposer, kake og mozell. De 50 første kundene får en liten overraskelse produsert av Husfliden i Bodø.

Norsk Folkedraktforum
Waagans Bakeri, Parkveien 5, 2500 Tynset. Kl. 14. Lokalgruppa inviterer bunadkledde til kaffe og prat. Tynset frivillgsentral, Alfarheimgata 26B fra kl 17.00. Presentasjon og omtale av dei ulike bunadene som er møtt fram. Frå kl. 18.00 følger dei direktesendinga frå Sentralen i Oslo. Kaffeservering. Gratis, ingen påmelding.

Sogn Bunadnettverk
Sogndal bibliotek, Amdi Sogningen, Hovevegen 2 6856 Sogndal. Kl. 17.30 – 19.30. Presentasjon av bunader og framvising av hovudplagg: hodnhuva, hengevhua, jentebore og roggeband. Demonstrasjon av fletting av hår med roggeband. Publikum kan prøve å veve band på grindvev. Servering av kaffe og kaker. Gratis, ingen påmelding.

Romsdalsmuseet
Krona på Romsdalsmuseet, Per Amdams veg 4, 6413 Molde. Kl. 12-16. Dagen markeres med bunadkledde ansatte og gratis omvising. Se mer på deres nettside.

Norsk Flid Husfliden Arendal
Tollbodgaten 2, 4836 Arendal. Kl. 9-17. Dagen markeres med bunadskledde ansatte, kaffe og kake, gode tilbud, minikonsert med folkemusiker Nina Byttingsmyr på hardingfele, samt demonstrasjon av skauting og knytting av silkeskjerf. Se Facebook-arrangement.

Tekon Design
Naustdalsvegen 5, 6800 Førde. Kl. 12-15. Kurs i fletting av bregdaband og sokkeband. Drop-in, gratis kurs, deltager betaler kun for materialer. Se Facebook-arrangement.

Bli med på feiringen, arranger egne bunadfester

Det er bunadtradisjonen over hele landet som skal feires, og vi håper at flere vil lage fest og feire stolt og synlig. Vis frem din lokale og unike tradisjon!

  • Lag deres egen Bunadfest fredag 6. desember. Det kan være temakveld i lokalene til husflidslaget eller ungdomslaget, fest på grendehuset, bunad på jobben-dag, bunadsutstilling i husflidsbutikken, publikumsåpen systue, minikurs i teknikk tilhørende en lokal bunad, møte i bunadsnettverket, leikarring-treff, barneleikfest, håndverksstund for barn med Bunad, hva er det?, bunad på juleball- eller avslutning på skolen eller en vennegjeng som har ikledd seg bunad for å se på direktesending.
  • Bli med i oversikten vår over regionale og lokale bunadsfester. Send en kort beskrivelse av arrangementet (med eventuell lenke) til Tone Sjåstad i Norges Husflidslag, tone@husflid.no innen 1. desember. Arrangementet trenger ikke være i regi av et husflidslag eller ungdomslag, men bør være åpent for de som ønsker å delta. Informasjonen deles på samarbeidsorganisasjonenes nettsider og Facebook-arrangementet «Bunadfest».
  • Følg direktesendingen fra festen i Oslo og UNESCO-møtet i Paraguay. Det blir et underholdende program med foredrag, filmer, kulturinnslag og en stemningsrapport fra Paraguay hvor tildelingen skjer. Sendingen er 6. desember kl. 18-19.30 på Bunadbruk til UNESCO sin Facebook-side. Direktesendingen er åpen for alle å følge med på. Detaljert program kommer.
  • Vis frem deres feiring på direkten. Send bilder av bunader og blide fjes fra arrangementet deres innen fredag 6. desember kl. 18.20 til Tone Sjåstad tone@husflid.no. Dere samtykker da til at bildene vises på en åpen direktesending på Facebook, og at de senere kan bli brukt i arrangørenes egne kanaler når Bunadfesten er nevnt.

Vi gleder oss til tidenes bunadsfest!