Oslo Maritime kulturhavn (OMK) inviterte til felles mønstring av Oslos kulturarv for alle Osloforeninger tilknyttet Norges Kulturvernforbund. Akershusstevnet var i år lagt til samme helg som Kulturminnedagene for å vise bredden av kulturvern i byen for et stort publikum, både byens egne innbyggere og besøkende turister. Akershusstevnet ble dermed det offisielle åpningsarrangementet for Kulturminnedagene 2022 – DRIVKRAFT Kulturvernforbundet inviterte ordføreren til å holde åpningstale. Hun kom og åpnet stevnet sammen med generalsekretær i Kulturvernforbundet, Toril Skjetne. Ordføreren tok også del i flere aktiviteter.

Alle foreninger var invitert til å profilere seg med separate stands langs havneskurene på Akershusstranda og 12 medlemmer og 5 unge husflidere fra Østensjø, Østre Aker og Vestre Aker Husflidslag representerte Oslos lokale husflidslag.

Det ble en bred mønstring av kulturvernforeninger fra det nyetablerte kulturarvnettverket i Osloområdet. Det var et mylder av liv på Akershuskaia ved Skur 28 og 29 med blant annet Norges Husflidslag, Sollerudstranda Båtbyggeri, Landsforbundet av Motorhistoriske Kjøretøyklubber, Slekt og data, Fellesrådet for Historielagene og Tigerstadens Tempoklubb.

Arrangementet omfattet mange aktiviteter for alle aldre, inkludert fartøy og veteranbiler og -busser, husflid, maritimt loppemarked, veiledning i slektsforskning med mye mer.

Standen til husflidslagene viste stor variasjon av husflid; reperbane og tau, sølvarbeider, strikkede gensere og andre strikkeprodukter, pilfletting, karding, spinning på håndtein, blandebrett, kardemaskin, nøstepinner, nøstemaskiner, hespetre, garnvinde og et utvalg av farget garn og eksempler på håndspunnede tråder i ulike fibre. Det ble også spontant åpnet for salg av husflidsprodukter.

Dampskipet Børøysund som ligger ved kaia lånte bort gamle ulltepper merket VDS 1946 (Vesteraalens Dampskibsselskab) som husflidslagene brukte som duk over bordene.

Ung Husflid-ungdommene fra Østensjø og Østre Aker Husflidslag hjalp til med rigging og bæring av bord, stoler, telt og materialer. Både liten og stor var innom og fikk prøvet seg på karding og spinning og ungdommene gjorde en flott innsats som instruktører og formidlere av håndverket og husflidsteknikkene.

Husflidskonsulenten i Oslo og leder for Oslos nye kulturarvnettverk Nina Hovda Johansen fra Østensjø Husflidslag søkte midler fra Ungt perspektiv og fikk innvilget honorar for å dokumentere kulturminnedagsarrangement i sitt nærmiljø gjennom bilder og/eller video.

Ungt perspektiv er en del av prosjektet «MIN kulturminnedag – mangfold og inkludering i nærmiljøet» som er støttet av Sparebankstiftelsen DNB. Det vil hvert år være mulig for ungdommer/ungdomsgrupper å få honorerte oppdrag med å dokumentere Kulturminnedagenes aktiviteter med korte skildringer, bilder og/eller video.

 

Oslo Maritime Kulturvernsenter består av Norsk Veteranskibsklub, Norsk Motorskøyteklubb, Seilskøyteklubben Colin Acher, KFUM Oslo sjøkorps, Den Norske veteranskøyteforening, Fartøylaget KNM Alta og Kystlaget Viken. Stevnet har lange tradisjoner, men har ligget nede noen år på grunn av pandemien. I tillegg til de faste veteranskipene langs Akershuskaia stilte Seilskøyteklubben og Norsk Motorskøyteklubb med et tyvetalls båter.

I strålende vær gikk tusenvis av mennesker gjennom stevneområdet under Akershus festning. Det var salg av vafler og kaffe, bøker, maritime effekter, pølser og brus. Vi fikk kjøre gratis rundtur med veteranbuss til Operaen og prøvekjøring med Citroën 2CV med paraplygir fra 1986. Tre musikkgrupper med nostalgisk tilsnitt ble engasjert for å tiltrekke forbipasserende med godlyd; Det Norske Sjømannskor, PH5 og Perry Dear & The Deerstalkers sang og spilte gjennom hele helgen.

Årets samarbeid mellom frivillige organisasjoner som jobber med kulturminner og -arv var vellykket. Alle er enige om at stevnet kan vokse seg større i årene framover. Det er god plass til flere båter i vannet og deltakere på land. Samtlige utstillere tilbakemeldte positive publikumserfaringer, sterk dugnadsånd mellom lagene og ønske om gjentakelse.