Norsk ull er et godt miljøvalg. Sauehold er god ressursutnyttelse i Norge og vi har en levende og bærekraftig ullnæring. I tillegg har ull enestående egenskaper og norsk ull er kjent for særegen spenst og slitestyrke.

1. Norsk ull er svanemerket
Norilia samler inn og sorterer om lag 80% av all ulla som produseres i Norge, og vasket ull fra Norilia er Svanemerket. Dette er fordi det er god oversikt over hele verdikjeden for norsk ull, lite rester av sprøytemidler i ulla fra landbruket og vaskeprosessen er markedets mest miljøvennlige. Ull fra Norilia sendes til et vaskeanlegg i Bradford i Storbritannia som er GOTS og Oeko-Tex sertifisert.

2. Norsk ull har god spenst og gir holdbare plagg
Norsk ull er kjent for god spenst og slitestyrke. Hver ullfiber tåler å bli bøyd mange ganger uten å knekke. Det gjør at plagg i norsk ull beholder formen og varer lenge.

3. Sauehold i Norge er god ressursutnyttelse og opprettholder kulturlandskap
I Norge er det relativt lite dyrket mark (3% av landarealet) og store områder utmark som gir godt, naturlig beite for sauer. Det betyr at sauehold ikke går på bekostning av dyrket mark til matproduksjon, men er i stedet med på å opprettholde kulturlandskap og utnytte naturlige beiteressurser.

4. Norsk landbruk er blant det reneste i verden, og dyrene blant de friskeste
Typisk for norsk sauehold er mange små saueflokker og at sauene går ute store deler av året. Det er strenge krav til dyrevelferd i Norge og godt samarbeid innad i næringen. I tillegg gjør kaldt klima og det at gårder ligger spredt at dyrene er sunne og mindre utsatt for smitte.

5. Lokal produksjon støtter bærekraftige lokalsamfunn
Med flere småskala spinnerier, gårdsprodusenter og sauebønder er det rom for mange å livnære seg av ullnæringa. Det skaper lokale arbeidsplasser, lokal tilhørighet og kortreiste produkter.

6. Ull er en fornybar ressurs som bør utnyttes, ikke kastes
Ull er en fornybar ressurs og klipping er en naturlig del av sauehold. Ved å bruke og verdsette norsk ull, blir ull mer ettertraktet som råvare. Det sikrer rettferdig pris på ulla og bedre kvalitet på ull som samles inn.

7. Norsk ull er variert og mangfoldig
Norsk ull er ikke bare en ting. Det er mange ulike saueraser i Norge, hvor ulla varierer fra mykt til glansfullt og robust. Med økende interesse for å bruke norsk ull og ta vare på gamle saueraser får vi større variasjon av ullgarn på markedet. Se vår oversikt over norske garnprodusenter.

8. Norge er i verdensklasse når det gjelder innsamling og sortering av ull.
Norilia samler inn og sorterer om lag 80% av all ulla som produseres i Norge, og ulla klassifiseres etter 16 ulike kategorier. Hver fell blir sortert for hånd og vurdert basert på sauetype, finhet og lengde på fibrene. Dermed kan man skille myk lamull eller bunnull fra kraftig helårsull og dekkhår.

9. Ull er lett å holde rent
Ull er naturlig smussavstøtende og motstandsdyktig mot lukt. Du trenger ikke vaske ullplagg så ofte. Tørk av flekker med en gang, og ellers er lufting som regel nok. Les våre 7 tips til vask og stell av ullplagg.

10. Ull er et naturfiber som er biologisk nedbrytbart
Ull er et 100% fornybart materiale som er biologisk nedbrytbart. Det betyr at du kan kaste ull rett i komposten uten dårlig samvittighet.